Ulaganje 1,2 mlrd. USD u Kostolac

Predstavnici EPS-a, Termoelektrane i kopa Kostolac i kineskog CMEC-a potpisali su predugovor vredan 1,2 milijarde dolara u obnovi i dogradnji TE Kostolac.

Srbija

Izvor: Beta

Sreda, 03.02.2010.

08:55

Default images

Paket projekat čine revitalizacija dva postojeća bloka B1 i B2 od po 350 megavata (MW), odsumporavanje ta dva bloka i povećanje kapaciteta površinskog kopa DRMNO na 12 miliona tona godišnje sa izgradnjom novog bloka B3, po sistemu "ključ u ruke", navodi se u saopštenju Ministarstva rudarstva i energetike.

"Ugovor o kreditiranju tog posla trebalo bi da bude potpisan u narednih nekoliko meseci, dok bi ugovori o izvođenju radova bili potpisivani po fazama", rekao je srpski ministar energetike Petar Škundrić i dodao će radovi početi ove godine, a planirano je da se završe do kraja 2015. godine.

Škundrić je naveo da će se projekat finansirati kreditom kineske Eksim banke u iznosu od 85 odsto, što je 1,06 milijardi dolara. Godišnja fiksna kamata na tu pozajmicu biće tri odsto, a otplaćivaće se 15 godina, sa grejs periodom od pet godina. Preostalih 15 odsto potrebnih sredstava obezbediće EPS I termoelektrana Kostolac.

To će, kako je istakao Škundrić, biti najveća investicija u energetici Srbije, koja će omogućiti da se proizvodni kapaciteti termoelektrane Kostolac povećaju najmanje za 450 megavata.

Vlada Srbije je 3. decembra prošle godine obrazovala radnu grupu za pregovore radi obezbeđenja kredita za finansiranje prioritetnih projekata iz oblasti energetike i pripremljenih elemenata za predugovor, u skladu sa medjudržavnim Sporazumom o ekonomskoj i tehničkoj saradnji u oblasti infrastrukture između vlada Srbije i Kine.

Glavni izvođač radova biće kompanija CMEC, a predviđeno je da domaće kompanije obave najmanje 40 odsto planiranih poslova. Kineska nacionalna korporacija za uvoz i izvoz mašina i opreme (CMEC) iz Pekinga je najveća kineska kompanija iz oblasti proizvodnje elektoenergetske opreme i inžinjeringa sa značajnim međunarodnim referencama u oblasti gradnje elektroenergetskih postrojenja sa trenutno ugovorenih više od 9,5 milijardi dolara novih poslova u inostranstvu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: