Evrodizel preskup, zarada 18 dinara

Na svakoj litri evrodizela prodavci zarade čak i do 18 dinara, čime, kako kažu, umanjuju gubitke na ostalim derivatima. Neki trgovci snizili cenu za 2-3 dinara.

Srbija

Izvor: Novosti

Sreda, 03.02.2010.

00:10

Default images

Pojedini trgovci snizili su cenu evrodizela za dva do tri dinara, ali prema računicama naftaša, ovaj derivat može da bude jeftiniji za čak pet do šest dinara. Prostor za sniženje naftaši mogu da nađu na razlici između uvoznog i evrodizela koji se proizvodi u našim rafinerijama prema kojem se i formira cenovnik.

Istina je da zarada na evrodizelu doseže i 15 do 18 dinara po litru, zavisno od uvoza, ali trgovci sa tom dobiti pokušavaju da umanje gubitak koji imaju na ostalim derivatima“, objašnjava Neboša Atanacković, predsednik „AD Nafta“.

On kaže da je „trgovačka marža po litru pet dinara i nije menjana od 2005. godine, niti je usklađivana sa inflacijom, a svi troškovi održavanja su veoma porasli. U svim evropskim zemljama imate samo dve vrste goriva, bezolovni i dizel i nema posebnog evrodizela. Samo se kod nas još prodaju četiri vrste dizela“. Zašto je uopšte cena ove vrste goriva u Srbiji toliko naduvana, niko javno neće da potvrdi. Ali, zbog zastarelosti tehnologije i većih troškova proizvodnja ovog derivata kod nas je skuplji nego u rafinerijama u okruženju. Ova vrsta goriva „skočila“ je sa 58,2 dinara u januaru 2009. do 108,9 dinara krajem januara ove godine. Za godinu poskupljenje je dostiglo 50,7 dinara, odnosno oko 87 odsto.

Sa cenom od 108,9 dinara za litar vozači u Srbiji plaćaju najskuplji evrodizel u regionu, a cena ovog derivata prestigla je rekord od 108 dinara iz jula 2008. godine kada je nafta na svetskom tržištu bila više od 140 dolara za barel.

Osim skokova i padova cene sirove nafte koji su uticali na proizvođačku cenu, porast akciza dodatno je „ugrejao“ cenovnike dizela. Očigledno se država odlučila da „udari“ na vozače automobila sa dizel motorima, pošto je i poslednjih godina rasla kupovina ovih četvorotočkaša.

Krajem januara 2009. godine akciza na dizele je bila 19 dinara i povećana je na 26, da bi već u maju skočila na 30 dinara. Poslednji put akciza je uvećana pred kraj januara na 30,47 dinara po litru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: