Đilas: Ne pristajemo na ucene EBRD

Država neće uzeti kredit za sanaciju Gazele ukoliko EBRD ne odustane od uslova o raseljavanju Roma, kaže gradonačelnik Beograda Dragan Đilas.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 02.02.2010.

11:41

Default images

Đilas je rekao da je most Gazela bezbedan za saobraćaj i da kredit Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) od 33 miliona evra za sanaciju mosta neće biti uzet, ukoliko ta banka ne promeni uslov o raseljavanju Roma.

Gostujući u emisiji Kažiprst radija B92 gradonačelnik Beograda izjavio je da je po njegovoj proceni olako prihvaćena klauzula o raseljavanju romskog naselja koje se nalazilo ispod mosta Gazela, jer bi izgradnja tih stanova koštala pet miliona evra.

"To nije donacija, nego ekonomski kredit i ako su to uslovi, nećemo ga uzeti", rekao je Đilas i dodao da to nije prihvatljivo, jer na kredit od 33 miliona evra kamata u slučaju izgradnje stanova za Rome ne bi više bila pet, nego 25 odsto.
Gradonačelnik Beograda rekao je da Romi koji su raseljeni iz nehigijenskog naselja sada žive u znatno boljim uslovima i da će moći da konkurišu za dodelu socijalnih stanova.

Prema njegovim rečima EBRD-u je predloženo da do 15. marta razmotri uslove kredita, a sledeće nedelje trebalo bi da bude održan sastanak sa predstavnicima te finansijske institucije i do odluke o tome da li je kredit odobren moglo bi doći i ranije.

"Ukoliko dogovor ne uspe, uzećemo kredit od komercijalnih banaka", rekao je Đilas i dodao da će Grad Beograd tražiti da bude nosilac projekta ukoliko bude sufinansirao radove na obnovi mosta Gazela, da bi se izbeglo eventualno kašnjenje u njihovom izvođenju.

Grad se obavezao samo na izmeštanje Roma

Grad Beograd obavezao se da, u okviru rehabilitacije mosta Gazela, finansira izmeštanje romske populacije nastanjene ispod tog mosta, ali u Sporazumu između Grada Beograda i Javnog preduzeća "Putevi Srbije" nigde nije navedena obaveza Grada da mora da im sagradi objekte od čvrstog materijala.

Osim prihvaćene obaveze Grada Beograda, u članu 1. tog Sporazuma da će finansirati "izmeštanje romske populacije ispod mosta 'Gazela", što je u međuvremenu i učinjeno, nigde u tom dokumentu nije spomenuto da je Beograd dužan da obezbedi smeštaj raseljenim Romima.

U tekstu sporazuma, u koji je Tanjug imao uvid, navedeno je da su ga 17. januara 2008. godine potpisali Zoran Drobnjak direktor Javnog preduzeća "Putevi Srbije" i Aleksandar Radojičić, direktor gradske Direkcije za puteve.

U pomenutom Sporazumu, Grad se obavezao i da finansira izradu habajućeg sloja asfalta na mostu Gazela, antikorozivnu zaštitu spoljašnje i unutrašnje konstrukcije mosta, osvetljenje mosta sa dekorativnim osvetljenjem i preuređenje površina ispod mosta, koje pripadaju "Parking servisu".

Navedene radove, osim preuređenja površina ispod Gazele, realizovaće Grad Beograd, dok će za radove na preuredjenju površina ispod mosta grad plaćati izabranom izvodjaču, na konkursu koji sprovode "Putevi Srbije".

Mrkonjić: Moglo i bez raseljevanja

Ministar za infrastrukuru Milutin Mrkonjić kaže da građani ne treba da strahuju da će se most Gazela srušiti, ali da nema ništa protiv da se malo podignu tenzije da bi se problem rešio. On je i dodao da bi u narednih mesec dana sa EBRD trebalo da se završe pregovori i da zaživi ugovor, koji je potpisan još 2007. godine.

Mrkonjić je naglasio da je rekonstrukcija mosta Gazela mogla da bude završena i bez raseljavanja romskog naselja, ali da je grad Beograd odgovoran, jer je na sebe preuzeo obavezu da izmesti nehigijensko romsko naselje ispod mosta.

On je podsetio i da su sa EBRD ugovorom vezana četiri posla - obilaznica Dobanovci - Batajnica, modernizacija auto-puta od Surčina do Bubanj Potoka, rekonstrukcija Gazele i kružni put. "A sva ta četiri projekta vezana su za iseljavanje Roma, ja u ovom trenutku oslobađam odgovornosti Puteve Srbija", dodao je on.
Raseljavanje Roma jeste bio uslov za odobravanje kredita od Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za rekontrukciju "Gazele", rečeno je na sednici skupštinskog Odbora za saobraćaj i veze, ali je posle sednice ostalo nejasno da li se Grad Beograd obavezao na izgradnju naselja za Rome od čvrstog materijala ili ne.

Na odboru su se smenjivale tvrdnje nekih članova Odbora da se Grad Beograd obavezao samo na raseljavanje Roma, ali da u Ugovoru nigde nije pisalo i da se moraju izgraditi čvrste zgrade, umesto dodele montažnih kontejnera.

Sa druge strane, predstavnici bivših pregovaračkih timova iz Ministarstva infrastrukture tvrdili su da je u Ugovoru navedeno da se naselje mora izgraditi u skladu sa međunarodnim standardima za zaštitu životne sredine i direktivima EU, a koji podrazumevaju tu obavezu.

Delimičan odgovor na to pitanje pokušao je da da pomoćnik direktora "Putevi Srbije" Slavoljub Tubić koji je bio u delegaciji koja je 2007. godine otputovala u London i koji kaže da se seća da je u zapisniku prilikom pregovora stajalo da grad treba da izgradi čvrsto naselje za Rome. On je naveo, međutim, da u samom Ugovoru piše da se iseljavanje mora izvršiti u skladu sa ekološkim standardima, a što je podrazumevalo i da se Romima obezbedi pristojno mesto za život.

Ignjatović: Digla se nepotrebna buka

Generalni direktor Saobraćajnog instituta CIP Milutin Ignjatović kaže da se digla nepotrebna buka oko oštećenja koja su se pojavila na mostu Gazela, u pravcu ka Novom Beogradu, ocenjujući da su ona "lokalnog karaktera i obuhvataju u održavanje mosta". "Reč je o lokalnoj pukotini u limu na mostu i sigurno je da je zbog udarnih rupa došlo do oštećenja lokalnog kraktera. To nije ništa novo, već se dešavalo, dešava se i dešavaće se i to je ono što treba služba za održavanje da krpi", rekao je Ignjatović.

Ignjatović je rekao da bi generalna rekonstrukcija mosta Gazela trebalo da počne u martu, kao što je najavljeno i da je rok od 22 meseca za završetak tog posla potpuno realan.

Ekspert za mostove profesor Ljubomir Vlajić kaže da su oštećenja koja su se nedavno pojavila na Gazeli nastala usled propadanja hidroizolacije i da su limovi, koji su tanki dvadesetak milimetara, počeli da korodiraju na šta je uticalo i veliko opterećenje mosta.
"To su lokalna oštećenja koja su se pojavljivala 2006. i 2008. i sada na tri mesta, a takvih mesta ima vrlo mnogo", kazao je Vlajić demantujući pojedina glasila koja su tvrdila da je "pukla kičma Gezele".

"Taman posla da je pukao sanduk mosta, kao što su neki mediji izveštavali. Da je pukao glavni nosač, ne bi bilo 'Gazele'. Pukla je na lokalnim mestima kolovozna tabla", istakao je on dodajući da ozbiljno oštećenje mosta ne bi moglo da se sanira za samo 15 dana.

Vlajić je kazao da je teretni saobraćaj za vozila nosivosti preko 3,5 tone ukinut zbog mogućnosti pojave dinamičkih udara, koji bi mogli da izazovu širenje pukotina, ali da to ne bi moglo da ugrozi bezbednost mosta, već da bi samo povećalo troškove na sanaciji i možda izazvalo neke deformacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

67 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: