Od većih zarada veći i minus

Zamrzavanje zarada budžetskih korisnika i penzija jedna je od osnovnih stavki našeg dogovora sa MMF, kaže ministarka finansija Diana Dragutinović.

Srbija

Izvor: Novosti

Utorak, 02.02.2010.

16:59

Default images

Programom koji imamo sa Fondom predviđeno je i da se svi eventualno bolji prihodi od planiranih iskoriste za smanjenje deficita koji nije mali, kaže ona povodom najava potpredsednika Vlade Mlađana Dinkića „da je odmrzavanje plata i penzija moguć korak i to već u septembru ove godine".

Prema tvrdnjama ministarke Dragutinović, ukoliko bi se plate zaposlenih koje se finansiraju iz budžeta i penzije korigovale samo za procenat inflacije, to bi, na godišnjem nivou, povećalo troškove budžeta za minimum 60 milijardi dinara, odnosno za oko dva odsto BDP.

"U svakom slučaju, smanjenje deficita budžeta i eventualno povećanje zarada budžetskih korisnika i penzija zavisiće kako od brzine oporavka srpske ekonomije, tako i od dogovora sa Međunarodnim monetarnim fondom", ističe ministarka finansija.

I potpredsednik Vlade Srbije Mlađan Dinkić ponavlja da će odluka o odmrzavanju zarada i penzija, kao i procenat njihovog uvećanja zavisiti od privrednog rasta i dogovora sa Međunarodnim monetarnim fondom. "Već od aprila krenuće se sa velikim infrastrukturnim radovima, a država će intenzivnije raditi i na podsticanju domaće tražnje. U tom smislu, neodrživo je i ograničavanje zarada i penzija", kategoričan je Dinkić.

U beogradskoj kancelariji MMF, međutim, kažu da bi odluka o odmrzavanju plata i penzija, u sadašnjim uslovima, uslovila rast budžetskog deficita sa planiranih četiri na šest procenata bruto društvenog proizvoda. "To je suviše veliki deficit, koji bi nosio rizik destabilizacije srpske ekonomije", kaže šef kancelarije MMF u Srbiji Bogdan Lisovolik.

I član Ekonomskog saveta premijera Srbije, prof. Milojko Arsić tvrdi da nije pravo vreme ni za razmatranje, a posebno ne za javno najavljivanje odmrzavanja zarada budžetskih korisnika i primanja penzionera. "Na ideju o zamrzavanju primanja budžetskih korisnika se i došlo zato što su te zarade bile iznad proseka ostatka privrede, odnosno značajno iznad produktivnosti naše ekonomije. Ukoliko želimo da podstičemo izvoz, domaći proizvođači bi trebalo da se okrenu inostranim tržištima, a ne da, kao do sada, pokrivaju domaću, veštački formiranu tražnju", konstatuje Arsić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: