Gorenje seli proizvodnju u Srbiju

Gorenje će krajem marta početi sa seljenjem svoje proizvodnje u Srbiju, u Sloveniji će ostaviti samo proizvodnju najskupljih proizvoda.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 02.02.2010.

11:26

Default images

Slovenački proizvođač kućnih aparata će već u aprilu u svoju fabriku u Valjevu preseliti deo proizvodnje iz Velenja koji se sastoji od 11 novih modela rashladnih uređaja za domaćinstvo, pre svega frižidera.

Direktorka Službe za odnose sa javnošću kompanije Uršula Menih Dokl kaže da je “cilj preseljenja delova proizvodnje iz fabrike Gorenje u Velenju u Valjevo da tamo kompletiramo spektar ove proizvodnje. I dalje ćemo u kompaniji u Velenju zadržati politiku razvoja proizvodnje i ekonomije, s tim što ćemo deo proizvodnje i ubuduće preseljavati iz Velenja u naše fabrike u Valjevu, kao i Češkoj".

Predstavnica kompanije je dodala da preseljenje dela proizvodnje rashladnih uređaja iz fabrike u Velenju u fabriku u Valjevu neće doneti značajnije povećanje broja zaposlenih. Za to vreme u fabrici u Velenju nastojaće da osvoje i nove savremenije proizvode bele tehnike za potrebe tržišta bivših jugoslovenskih republika, kao i ostalih delova sveta, dodala je ona.

Kako bi internacionalizovala tržišne i proizvodne kapacitete, kompanija Gorenje je 2004. kupila fabriku rashladnih uređaja Mora Moravia u Češkoj Republici, 2006. je pokrenula proizvodnju rashladnih uređaja u Valjevu u Srbiji, a godinu dana kasnije je u Staroj Pazovi investirala deset miliona evra u proizvodnju bojlera sa svojom robnom oznakom.

Gorenje zapošljava ukupno 10.580 radnika, u Sloveniji, Srbiji i Češkoj, a od toga je najveći deo radnika u Sloveniji - 7.700. Prema dosadašnjim izjavama iz Gorenja, biće primenjeni "meki metodi prilagođavanja broja zaposlenih", odnosno u ovoj kompaniji ocenjuju da će broj zaposlenih biti smanjen za 350 radnika.

Seljenje proizvodnje u Srbiju je, u slovenačkim medijima, otvorilo pitanje otpuštanja radnika u Velenju, na šta u Gorenju još uvek nisu mogli konkretno da odgovore. Ipak, u Gorenju kažu da će o posledicama seljenja proizvodnje na broj zaposlenih u Sloveniji više saopštiti tek sredinom ovog meseca.

Inače, fabriku rashladnih uređaja Gorenje Grupa u Valjevu je otvorila 2006. godine a ta grinfild investicija je procenjena na 20 miliona evra. Gorenje u Valjevu proizvodi kombinovane frižidere širine od 500 do 540 milimetara.

Gorenje je u prošloj poslovnoj godini, zbog smanjene potražnje na tradicionalnim tržištima, zabeležilo 13 miliona evra gubitka, ali u kompaniji tvrde da je to bolje nego što se moglo pretpostaviti nakon većeg pada prodaje u prvom delu 2009. godine. Firma je pre četiri meseca, nakon spontanog štrajka u svojim slovenačkim fabrikama, bila prisiljena da poveća minimalne neto plate na 600 evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: