Petrohemija i dalje radi gubi novac

Petrohemija traži način za rentabilno poslovanje jer zbog razlike između cene sirovine i gotovog proizvoda pravi gubitke, kaže direktor fabrike Saša Pavlov.

Srbija

Izvor: Beta

Utorak, 02.02.2010.

09:14

Default images

"Prvi rezulti naše analize pokazuju da nijedna poslovna celina ne posluje rentabilno. Cena sirovine u poslednje vreme raste, a cene proizvoda stagniraju, što nam pravi gubitke", rekao je Pavlov.

Tražeći načine za uštedu na ulaznoj sirovini rukovodstvo fabrike je nedavno posetilo petrohemijski kompleks u ruskom gradu Tomsku. "Ukoliko nađemo novac, za pet meseci bismo mogli da pređemo na ovu sirovinu”, dodao je Pavlov.

Prema njegovim rečima, drugi razlog gubitaka je što fabrika ne radi punim kapicitetom pa su neophodna ulaganja u postojeće i izgradnja novih pogona. "Razgovori sa Vladom Srbije, koja je većinski vlasnik Petrohemije, poodmakli su i očekujemo ulaganja u najvažnija postrojenja kako bi radila punim kapacitetom", izjavio je Pavlov.

Petrohemija je sredinom prošle godine zaustavila proizvodnju na tri meseca jer zbog gubitaka od 200 miliona evra nije mogla da kupuje sirovinu za rad.

Posle otpuštanja 500 radnika i smanjenja plata Vlada Srbije pomogla je u pregovorima o vraćanju duga poveriocima i obećala novac za investicije, pa je proizvodnja pokrenuta krajem septembra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: