RATEL dodelio licencu Telenoru

Upravni odbor RATEL-a je kompaniji Telenor dodelio licencu za javne fiksne telekomunikacione mreže i usluge za teritoriju Republike Srbije.

Srbija

Izvor: Tanjug

Petak, 22.01.2010.

13:34

Default images

Članovi Upravnog odbora RATEL - a su prilikom usvajanja te odluke pre svega imali u vidu neophodnost uvođenja konkurencije u sektoru fiksne telefonije, jedinog segmenta tržišta telekomunikacija u Republici Srbiji koji još nije liberalizovan, što predstavlja uslov za dalji privredni razvoj naše zemlje.

U susednim zemljama novi operatori fiksne telefonije ulaze na tržište na osnovu odobrenja, a ne licenci, kao što je predviđeno i novim regulatornim okvirom, navodi se u saopštenju Republičke agencije za telekomunikacije.

Ta instiucija ukazuje da su sredinom prošle godine izdate dve licence za fiksni bežični pristup za koje je jednokratna nadoknada iznosila po 540.000 evra, kao i da će novi fiksni operator morati da uloži značajna sredstva u telekomunikacionu infrastrukturu da bi mogao da pruži očekivani nivo usluga, a u skladu sa Strategijom i akcionim planom za razvoj širokopojasnog pristupa do 2012. godine.

"'Telenoru će licenca biti uručena sredinom februara, a biće izdata na period od deset godina, uz mogućnost produženja za još deset godina i taj operator ima obavezu da počne sa komercijalnim pružanjem usluga u roku od godinu dana od dana dodele licence”, ističe Milan Janković, izvršni direktor RATEL-a i predsednik Komisije za sprovođenje postupka javnog nadmetanja.

Podsetimo, kompanija "Telenor" je ponudila iznos od 1.050.000 evra na ime jednokratne naknade za licencu za drugog fiksnog operatora, što je Vlada Republike Srbije , na jučerašnjoj sednici prihvatila. Ta kompanija u Srbiji ima oko 2,8 miliona korisnika mobilne telefonije, a deo je norveške telekomunikacione grupe Telenor, koja posluje u 14 zemalja.

Pružanjem usluga fiksne telefonije u Srbiji se do sada jedino bavila državna kompanija Telekom Serbija, koja je na kraju 2008. godine imala oko tri miliona korisnika.

Telenor zadovoljan licencom za fiksnu telefoniju

Kompanija Telenor u Srbiji je zadovoljna time što je dobila licencu za fiksnu telefoniju i najavila da će uskoro poslati Telekomu Srbije ponudu za iznajmljivanje telekomunikacione infrastrukture.

Generalni direktor Telenora u Srbiji Ćel-Morten Jonsen je naveo da će uspeh ili neuspeh licence u velikoj meri zavisiti od mogućnosti da se obezbedi "fer pristup" i korišćenje postojeće infrastrukture, kako i pravo za izgradnju sopstvene.

"Telenor će ubrzo ponuditi Telekomu Srbije korektnu i transparentnu ponudu zasnovanu na međunarodnim standardima", kazao je Jonsen i dodao da će početi pregovore sa nadležnima oko dozvola za izgradnju sopstvene telekomunikacione infrastrukture u Srbiji.

On kaže da je ta kompanija zadovoljna što je dobijanjem licence dobila još jednu priliku da bude "odgovarajući i pouzdan partner za Srbiju", što je u skladu sa njenim dugoročnim namerama.

Telenor je došao na srpsko tržište 2006. godine kao najveći pojedinačni investitor u regionu i od tada konstantno ulaže u razvoj mreže, regionalnih centara, prodajnih objekata i brige o korisnicima, navedeno je u saopštenju te kompanije. Telenor je sedmi po veličini mobilni operator na svetu sa 172 miliona korisnika u 14 zemalja, od čega 2,8 miliona u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: