Vlada prihvatila ponudu Telenora

Na današnjoj sednici Vlada Srbije je prihvatila finansijsku ponudu Telenora za kupovinu licence za drugog operatera fiksne telefonije.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 21.01.2010.

09:24

Default images

Vlada Srbije usvojila je Zaključak u vezi sa izveštajem o postupku javnog nadmetanja za izdavanje jedne licence za javne fiksne telekomunikacione mreže i usluge za teritoriju Republike Srbije, navedeno je u saopštenju vladine Kancelarije za saradnju s medijima.

Ministarka za telekomunikacije Srbije Jasna Matić je ranije kazala da je ponuda Telenora od 1,05 miliona evra korektna. Prema proceduri, Upravni odbor Republičke agencije za elekomunikacije (Ratela) bi trebalo da do 10. februara da odluči da li je finansijska ponuda Telenora zadovoljavajuća i da li će dodeliti licencu za fiksnu telefoniju toj kompaniji.

"Telenor bi u tom slučaju trebalo da počne da pruža usluge fiksne telefonije i interneta u Srbiji do kraja godine", kazala je Matićeva i dodala da će to omogućiti da građani dobiju ponudu paketa kojim će biti objedinjene usluge mobilne i fiksna telefonija, internet i televizija preko internet protokola.

"To bi trebalo da omogući gradjanima da u ukupnom zbiru njihovi troškovi za telekomunikacije budu niži nego sada kada posebno plaćaju mobilni telefon, fiksni telefon, internet i kablovsku televiziju", kazala je Matićeva.

"Dobitnik licence za pružanje usluga fiksne telefonije ima obavezu da u roku od godinu dana otpočne pružanje usluge fiksne telefonije građanima, kao i ADSL priključaka", rekla je Matićeva i dodala da su predstavnici „Telenora“ obećali da će u narednih nekoliko godina intenzivno investirati kako bi izgradili svoju infrastrukturu koja će biti na nivou svetskih standarda i koja će imati mogućnost pružanja usluga širokopojasnog pristupa Internetu.

Ministarka Matić je uvođenje drugog operatera fiksne telefonije ocenila je kao šansu za unapređenje telefonije uopšte i rekla da će rezultat toga biti to što ćemo konačno rešiti pitanje dvojnika, kao i da će svi građani koji to žele moći da dobiju telefonski ili ADSL priključak, što sada nije slučaj.

Prema njenim rečima, ministarstvo telekomunikacija nije upućeno u to koliko će tačno novca biti uloženo u infrastrukturu.Telenor Srbija je jedini učesnik na tenderu za drugu licencu fiksne telefonije u Srbiji, kojom se ukida monopol u toj oblasti i koja se daje na 10 godina, uz mogućnost produženja za još 10 godina.

Ta kompanija u Srbiji ima oko 2,8 miliona korisnika mobilne telefonije, a deo je norveške telekomunikacione grupe Telenor, koja posluje u 14 zemalja.

Pružanjem usluga fiksne telefonije u Srbiji trenutno se jedino bavi državna kompanija Telekom Srbije, koja je na kraju 2008. godine imala oko tri miliona korisnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: