Dinkić: Veće plate opasnost po kurs

Najveća opasnost za stabilnost kursa bila bi povećanje plata u javnom sektoru, kaže ministar Dinkić.

Srbija

Izvor: Beta

Ponedeljak, 18.01.2010.

15:31

Default images

Dinkić je izjavio da očekuje da će kurs dinara ostati stabilan do kraja godine, ali da bi najveća opasnost za stabilnost kursa dinara bila ako bi došlo do povećanja plata u Elektroprivredi Srbije i javnim preduzećima i da bi na taj način "sami razorili kurs.

"Kurs je već stabilizovan i ispod je 97 dinara za evro, a devizne rezervne su na istorijskom maksimumu od 10,5 milijardi evra”, rekao je Dinkić.

Dinkić je ocenio da je pitanje slabljenja dinara krajem 2009. i početkom ove godine "prenaduvano u javnosti" i da je od februara 2009. godine do sada dinar prema evru oslabio četiri odsto.

"Ni Vlada, ni Narodna banka Srbije nisu krive za to što se događalo sa kursom, već je bila veća tražnja za devizama koja je sezonski veća u decembru i januaru", rekao je on.

Dinkić je naveo da su privrednici kupovali devize da bi plaćali robu u inostranstvu i da bi otplaćivali prekogranične kredite.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: