Tadić i Vlada: Nema povećanja plata

Neće biti povećanja plata u javnom sektoru dok traje ekonomska kriza, dogovor je predsednika Srbije Borisa Tadića sa premijerom Mirkom Cvetkovićem i ministrima.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 18.01.2010.

12:24

Default images

Dogovoreno je da se plate ne povećavaju dok se privreda i privatni sektor ne oporave, a svako povećanje plate u javnim preduzećima u ovom trenutku bi bilo suprotno ekonomskoj politici Vlade i izazvalo bi dalekosežne posledice na ekonomsku stabilnost Srbije, kazali su u Vladi. To je čvrst i jedinstven stav vladajuće koalicije, rečeno je posle sastanka.

U Vladi dodaju da bi, ako Srbija zabeleži privredni rast, od aprila sa sindikatima u javnim preduzećima koja ostvaruju dobit mogli da počnu razgovori o eventualnom povećanju zarada zaposlenih. Jedinstven stav Vlade Srbije je da ove godine struja ne bi smela da poskupi 20 odsto kako je predložila Elektroprivreda Srbije, jer bi to ugrozilo životni standard građana. Vlada će u narednim danima razmatrati finansijski plan EPS-a.

Posle prvobitnih kolebanja, iz Vlade je danas stigao jedinstven odgovor da nema povećanja plata u javnom sektoru. Radnici ne bi trebalo da se nadaju većim platama u narednom periodu, slažu se ministri u Vladi Jasna Matić, Mlađan Dinkić, Diana Dragutinović i Rasim Ljajić.

Ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić kaže da presedani o povećanju zarada mogu da ugroze celokupnu ekonomsku politiku vlade za ovu godinu. Povećanje zarada u jednom preduzeću dovelo bi do otvaranja "pandorine kutije" sa mnoštvo takvih zahteva, rekao je Ljajić. On je za petak najavio sastanak socio-ekonomskog saveta sa premijerom i nadležnim ministrima na kojem bi trebalo da se utvrdi minimalna cena rada, koja će, kako je rekao biti ekonomski održiva.

Vlada Srbije će u prvoj polovini ove godine usvojiti tri zakona kojima će biti regulisana oblast štrajkova, protesta i plata u javnom sektoru, najavio je ministar za rad i socijalnu politiku. "Zakonom o štrajku će se regulisati i razdvojiti šta je protest, a šta štrajk. Zakonom o platama u javnom sektoru urediće se ta oblast - uvode se platni razredi i grupe - za isti posao postojaće fiksni deo i deo koji zavisi od rezultata rada, odgovornosti, znanja i doprinosa", rekao je Ljajić.



On je najavio i da će se sa socijalnim partnerima tražiti konsenzus o izmenama i dopunama Zakona o radu. "Predložićemo nešto što se tiče uvođenja fleksibilnih oblika rada da bi se smanjio rad na crno, neke izmene vezane su za utvrđivanje reprezentativnosti sindikata, za zaštitu materinstva, a postoje i izmene koje su se pokazale neophodne kroz primenu aktuelnog zakona", rekao je ministar rada i dodao da će se sa ta tri zakona pružiti odgovor na neka od pitanja koja su akutuelizovana tokom poslednjih protesta i štrajkova.

Na pitanje da li će Vlada popuštati pred zahtevima sindikata, posebno javnih preduzeća za povećanje plata i isplate raznih naknada i dodataka, Ljajić je kazao da Vlada neće ignorisati proteste ali razgovori o rešavanju problema ne znači da će popuštati pritiscima."Najgore što može da se dogoodi je da se otvori ‘pandorina kutija’, da budemo zatrpani zahtevima za povećanje plata, posebno u javnom sektoru, što bi moglo da naruši ekonomsku politiku vlade i da se ceo sistem uruši kao kula od karata", rekao je Ljajić.

Potreban je, prema njegovoj oceni, jedinstven odgovor - ako rast bruto društvneog proizvoda bude veći od projektovanog, može se razmišljati o povećanju plata. Svako pojedinačno povećanje bi nas dovelo da potpunog pada kredibiliteta ekonomske politike, narušavanja dogovora sa MMF-om i to vlada ne bi smela da dozvoli.

Jelašić: Svi ministri protiv povećanja plata

Guverner Narodne banke Srbije (NBS) Radovan Jelašić kaže da je informisan da su svi ministri u Vladi Srbije protiv povećanja plata u javnom sektoru.

"Sporazum Vlade Srbije i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) podrazumeva da suma zarada za isplate plata budžetskih korisnika i penzija u 2010. godini ostane nepromenjena", rekao je Jelašić povodom zahteva zaposlenih u javnim preduzećima da im zarade budu povećane.

On je dodao da taj sporazum predviđa da povećani prihodi budžeta, ako privredni rast bude veći od planiranih 1,5 odsto, ne idu u povećanje plata, odnosno potrošnju, već u štednju.

Guverner nije želeo da odgovori na pitanje koje bi monetarne mere morala da preduzima centralna banka ukoliko Vlada Srbije pristane na povećanje plata u javnim preduzećima, navodeći da se za sada poštuje sporazum sa MMF-om.

Dragutinović: Ništa od većih plata

Ministarka finansija Diana Dragutinović kaže da radnici u EPS-u, kao ni drugi radnici u javnom sektoru ili na budžetu, ne treba da očekuju u 2010. rast zarada. Dragutinović je kazala da neće dati pozitivno mišljenje na zahtev za povećanjem zarada u javnim preduzećima i svim ostalim budžetskim korisnicima.

Ona je ocenila da će vlada biti pred velikim iskušenjima jer je teško održati zarade zamrznute dve godine, ističući da to "nije lako, ali će biti ispit za ovu vladu".

"Stav ove vlade je bio da će država podneti teret prilagođavanja, država znači svi koji zavise od budžeta ili rade u javnom sektoru moraju podneti taj teret, ne podnosi se teret tako što se povećavaju plate", rekla je Dragutinovićeva.

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić izjavio je danas da bi bilo kakvo povećanje plata u javnom sektoru, dok Srbija ne izađe iz recesije, bilo uništavanje srpske ekonomije i napomenuo da treba odvojiti realne od nerealnih zahteva.

Dinkić: Nema povećanja plata

Nema povećanja plata dok Srbija ne izađe iz recesije, kaže ministar ekonomije Mlađan Dinkić povodom najnovijeg štrajka zaposlenih u javnim preduzećima. On je rekao da neće biti povećanja plata u javnim preduzećima jer bi to "značilo uništavanje srpske ekonomije".

"Siguran sam da Vlada neće dozvoliti da Srbija izađe iz jedne od najvećih kriza, a onda, da povećanjem plata u javnom sektoru samu sebe ubije", naglasio je Dinkić i napomenuo da treba odvojiti realne od nerealnih zahteva.

Dinkić je rekao da neće biti povećanja plata u Elektroprivredi Srbija, jer „zašto bi oni bili povlašćeni u odnosu na zaposlene u vojsci, policiji, zdravstvu, prosveti".

Sindikat EPS-a je uz pretnju štrajkom dogovorio 8. januara sa Vladom Srbije i poslovodstvom tog javnog preduzeća da se radnicima ove godine uz plate podele mesečne naknade od oko 9.000 dinara, odnosno ukupno 3,75 milijardi dinar iz dobiti preduzeća za 2010. Nakon što je EPS-u odobreno to povećanje zarada, iz Sindikata državne kompanije Telekom Srbije najavili su da će početi štrajk ukoliko do 1. februara ne dobiju odgovor Vlade na zahtev za povećanje zarada.

Ministar ekonomije je podsetio da je vlada na prošloj sednici odlučila da se održi poseban sastanak na kome će biti zauzet poseban stav prema svim javnim preduzećima. "Ona preduzeća koja ostvaruju neku dobit, moći će eventualno oko Uskrsa da isplate bonus, ali dok Srbija ne izdaje iz recesije, nema generalnog povećanja plata", poručio je Dinkić.

Radnici Kopaonika nerealni u zahtevima

On je i zahteve radnika "Kopaonika" iz Kuršumlije o isplati zaostalih zarada ocenio kao nerealne, jer ne rade već 20 meseci i najavio da će im uputiti poziv da se u sredu, 21. januara sastanu i razmotre mogućnosti. "Radnici u ovom preduzeću mesecima ne rade i zato ne dobijaju plate", rekao je Dinkić i dodao da nije moguće "im se plati nešto što nije urađeno". Ono što može da se uradi, kako je rekao, je da im se poveže radni staž i uplate doprinosi za zdravstveno osigurnje.

Dinkić je kazao i da će radnike, koji već osam dana blokiraju put Niš - Priština, da u sredu dođu u Beograd na sastanak na kome će im objasniti šta je od njihovih zahteva realno moguće ispuniti, a šta ne. Prema njegovim rečima, realno je pokušati da se nađe ozbiljni strateški partner, koji bi pokrenuo prozivodnju, jer država ne može da pokreće proizvodnju drveta i tekstila.

"Postoji mogućnost da firmu prodamo kroz stečaj i da radnicima srazmerno isplatimo novac, ali ako hoćemo budućnost, a tamo je dobra sirovinska baza i mogla bi da se pokrene proizvodnja, onda je bolje naći strateškog partnera", rekao je Dinkić i dodao da je socijalni program radnicima uvek na raspolaganju, kao i da "se grdno varaju svi koji misle da će nešto dobiti blokadom puta".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: