Unikredit: BDP Srbije pašće 0,5%

Analitičari međunarodne bankarske grupacije Unikredit u januarskom izveštaju procenjuju da će bruto domaći proizvod (BDP) Srbije u 2010. imati pad od 0,5 odsto.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 18.01.2010.

09:10

Default images

"Iako Vlada Srbije namerava da poveća investicije da bi podstakla rast u 2010, postoji veliki broj izazova, tako da je zadržana prognoza za nastavak pada BDP-a", navodi se u kvartalnom istraživanju Unikredita o ekonomiji u centralnoj i istočnoj Evropi.

Nova procena pada BDP-a Srbije u 2010. godini blaža je nego u prethodnom kvartalnom izveštaju, kada je očekivan pad od 0,7 odsto, ali je prognoza rasta za 2011. godinu zadržana na istom nivo od 1,3 odsto.

Kako su naveli, iako je Vlada Srbije napravila budžet na osnovu procene da će rast BDP-a u 2010. godini biti 1,5 odsto, verovatniji je ishod o blagom padu BDP-a od 0,5 odsto, uz rizik da bude i snažniji.

Analitičari su procenili na osnovu očekivanja da će domaća tražnja u Srbiji ove godine ostati slaba uz rast nezaposlenosti, dok je za pokretanje planiranih investicije u infrastrukturu potrebno vreme, tako da će se uticaj tih ulaganja na rast osetiti kroz duži period. Program sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) i pozajmice međunarodnih kreditora i Rusije za infrastrukturne projekte, naveli su, predstavljaju podršku Srbiji.

Inflacija u Srbiji u 2010. ostaće blizu donje granice ciljanog raspona od četiri do osam odsto, (šest odsto plus minus dva procentna poena) ukoliko dinar ostane stabilan, navodi se u izveštaju. Prema proeni analitičara Unikredit banke, kurs će na kraju 2010. godine biti oko 100 dinara za evro. Kreditni rejting Srbije neće oslabiti tokom 2010. godine, ocenili su analitičari Unikredit banke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: