Vraćeno tri odsto vozila na lizing

Svega tri odsto automobila uzetih na lizing je vraćeno zbog nemogućnosti građana da ih otplate na vreme, kažu u Asocijaciji lizing kompanija Srbije.

Srbija

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 18.01.2010.

08:56

Default images

"Ne raspolažemo sa tačnim brojem vraćenih vozila, ali iako i tih 1.500 automobila zvuči kao veliki broj, treba istaći da je u protekle tri godine finansirano više od 50.000 automobila", istakao je predsednik Upravnog odbora Asocijacija lizing kompanija Srbije Bojan Baša, koji je i generalni direktor preduzeća "S-lizing".

Kada je reč o kašnjenju u isplati dugovanja, on je naglasio činjenicu da kriza nije zaobišla ni Srbiju, ali da su se finansijske institucije, koje u ovom trenutku nemaju problem sa likvidnošću, deleći sudbinu svojih klijenata, suočavale sa problemom njihovog kašnjenja.

"Kašnjenja u toku prošle godine su rasla od januara do septembra, da bi u poslednjem kvartalu prošle godine, od septebra do decembra, ostala na istom nivou", rekao je Baša.

On je naveo da je broj ukupnih ugovora u kašnjenju u decembru, u odnosu na januar prošle godine, porastao za oko 10 odsto, dok je taj broj u septembru u odnosu na decembar opao za oko 2,25 odsto.

"Ovi podaci, prema Kreditnom birou, odnose se na kašnjenja od 15 i više dana u sektoru privrede i na kašnjenja od 60 i više dana u sektoru stanovništa", kazao je Baša i dodao da je situacija malo alarmantija kada je reč o kašnjenju 90 i više dana, jer je broj takvih ugovora porastao za nekih 50 odsto.

Prema njegovoj oceni, to pokazuje da se "tržište koliko-toliko konsolidovalo i da su klijenti koji su bili u kašnjenju više od 15 odnosno 60 dana u protekla tri meseca našli neko rešenje za otplatu svojih rata, što ukazuje da je ova grupa relativno stabilna i upravo ka njoj će lizing usmeravati svoje plasmane u narednom periodu".

Govoreći o broju otkazanih lizing aranžmana, Baša je ukazao da se može primetiti samo smanjenje broja ukupnih ugovora u lizingu njihovim prirodnim istekom otplata.

"U toku 2009. godine broj novih ugovora u lizingu je bio drastično manji u odnosu na broj ugovora, koji je potpisan 2007. i 2008. godine, što je posledica činjenice da se zatvaranje jednog lizing aranžmana nije nadoknadilo potpisivanjem novog ugovora", objasnio je on.

Lizing kompanije su prvenstveno zainteresovane da zadrže bazu kvalitetnih klijenata, a kako su svi pogođeni ekonomskom krizom, postoji spremnost da se reprogramom ugovora pomogne klijentima koji imaju adekvatne programe za izlazak iz problema, istakao je on.

Što se tiče očekivanja za 2010. godinu, on je ocenio da je poslednji kvartal prošle godine bio ohrabrujući, što se vidi iz određenog oživljavanja na polju finansiranja lizinga.

"Broj ugovora u decembru u odnosu na septembar je porastao za 7,75 odsto što nije bilo zamislivo u toku prvih devet meseci prošle godine", ukazao je Baša i dodao da u toku ove godine očekuje "buđenje" tržišta, za šta već postoje određeni indikatori, kao što su zahtevi "velikih igrača" za nabavku velikih kontigenata vozila, tako da se tokom ove godine mogu očekivati bolji rezultati.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: