Telenor za fiksnu nudi 1,05 mil. €

Jedini ponuđač na tenderu za drugog operatera fiksne telefonije u Srbiji, norveški Telenor ponudio je za licencu milion i 50 hiljada evra.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 15.01.2010.

09:24

Default images

Odluka o dodeli licence biće doneta na Upravnom odboru RATEL-a najkasnije do 10. februara ove godine i ukoliko Telenorova ponuda bude prihvaćena ukida se monopol na fiksnu telefoniju u Srbiji.

Na otvaranju ponude u Ratelu generalni direktor Telenora Srbija Ćel-Morten Jonsen je istakao da je ta kompanija sprema za nastavi da
investira u telekomunikacije u Srbiji, a jedan od važnih faktora jeste i adekvatan pristup infrastrukturi. On nije želeo da precizira koliko će iznositi investicije, ali je rekao da će nakon dobijanja licence Telenor odmah započeti sa izmenama postojeće mreže.

Jonsen je kazao da će Telenor, ukoliko dobije licencu, Telekomu Srbije ponuditi fer uslove za zakup telekomunikacione infrastrukture i izrazio očekivanje da će postići dogovor, pošto bi na osnovu toga Telekom mogao da zaradi više miliona evra do 2018. godine. "Ukoliko dogovor ne bude postignut važno je da Ratel reguliše to pitanja i omogući pristup infrastrukturi", kazao je on.

"Ukoliko dobijemo licencu, daćemo objektivan predlog Telekomu'o zakupu infrastrukture po istom modelu po kome mi dajemo u zakup svoju infratsrukturu u Norveškoj", najavio je Jonsen.

On je naveo da će Telenor svake godine ulagati po nekoliko miliona evra u izgradnju sopstvene infarastrukture. Za Telenor je veoma važno, istakao je generalni direktor te kompanije, da dobije mogućnost da izgradi mrežu optičkih vlakana kroz čitavu Srbiju, koja će omogućiti građanima brz protok podataka i olakšati poslovanje kompanijama. Jonsen je kazao i da se na tržištu fiksne telefononije beleže gubici, tako da sama licenca ne nosi profit, već zavisi od ulaganja u infrastrukturu.

Matić: Ponuđena cena je realna

Ministarka za telekomunikacije Jasna Matić ocenila je ovu ponudu norveške kompanije kao prihvatljivu i dodala da su toliko otprilike i ostale zemlje u okruženju koje su uvele privatne operatere za fiksnu telefoniju, naplatile svoje licence. Ona kaže da ta cena odgovara onome što fiksna telefonija u ovom trenutku nudi u Srbiji i dodaje da će se sledeće nedelje Vlada Srbije izjasniti o toj ponudi.

Matićeva je kazala da je posebno bitna volja i mogućnost da jedna velika kompanija investira u razvoj infrastrukture u Srbiji, kako bi došlo do povećanja pristupnosti širokopojasnih informacionih tehnologija.
Prema njenim rečima, drugi operator fiksne telefonije rešiće problem dvojnika i problem više od 150 hiljada zahteva za uvođenje fiksne telefonske linije, kao i sve veće zahteve građana i preduzeća koji žele da uvedu ADSL ili neku drugu širokopojasnu tehnologiju za pristup Internetu.

"Telenor će građanima ponuditi i različite pakete usluga kao što je paket fiksne i mobilne telefonije i širokopojasni pristup Internetu", istakla je Matićeva i dodala da će u dodeljivanju licence veliku ulogu imati Republička agencija za telekomunikacije (RATEL), koje je regulatorno telo na srpskom tržištu telekomunikacija.

"Ukoliko Telenor ne bude u stanju da se dogovori sa Telekomom, RATEL će biti prinuđen da nametne svoje odluke u skladu sa tržištem", istakla je ona i potvrdila da je Telenor zainteresovan za izgradnju sopstvene mreže i rekla da su se i ona i ministar za izgradnju i prostorno planiranje Oliver Dulić složili da bi to bila korisna i isplativa investicija, koju su oni spremni da podrže.

Licenca kojom će biti ukinut monopol na fiksnu telefoniju u Srbiji, daje se na deset godina uz mogućnost produženja za još 10 godina, a biće izdata u roku od osam dana od uplate celokupne naknade u budžet Srbije. Prema uslovima licence, novi operater fiksne telefonije će u roku od godinu dana morati da počne da pruža usluge građanima Srbije.

Telenor u Srbiji ima oko 2,8 miliona korisnika mobilne telefonije, a deo je norveške telekomunikacione kompanije Telenor koja posluje u 14 zemalja.

Jedini operator fiksne telefonije u Srbiji je državna kompanija Telekom Srbije koja je na kraju 2008. godine imala oko tri miliona pretplatnika.

Kovačević: Ponuda Telenora mala

Savetnik za strana ulaganja Milan Kovačević kaže da je ponuda Telenora za licencu fiksne telefonije u Srbiji mala i dodao da bi bilo moguće dobiti veću cenu i brojnije ponude da tenderski uslovi nisu favorizovali velike kompanije.

Tenderskim uslovima bilo je predviđeno da ponude mogu da dostave kompanije sa više od milion pretplatnika i 200 miliona evra prihoda u 2008. godini ili kompanija koja uplati garancija od deset miliona evra, kazao je Kovačević, koji je bio savetnik u Mobtelu čiji je većinski vlasnik bio Bogoljub Karić.

"Prava konkurencija na tržištu fiksne telefonije može se postići samo dolaskom većeg broja operatera", ocenio je Kovačević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

54 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: