Neprihvatljive veće plate u EPS-u

Neprihvatljivo je da se iz republičkog budžeta daje novac za povećanja zarada zaposlenima u Elektroprivredi Srbije (EPS), kaže Saša Đogović.

Srbija

Izvor: B92, Beta

Sreda, 13.01.2010.

14:57

Default images

On je dodao da građani ne znaju šta je dogovorila Vlada sa Sindikatom EPS-a i kazao da je "očigledno da sve zavisi od toga koliki neko ima ucenjivački potencijal. Ne znamo zašto ne postoji finansijska disciplina. Ako je vlada preduzela mere za zamrzavanja plata u javnom sektoru, zašto se ne drži toga".

"EPS treba da racionalizuje svoje poslovanje, jer sigurno ima višak zaposlenih", ocenio je Đogović, dodajući da to preduzeće takođe treba svede troškove na manji nivo, a da onu novčanu masu koju ima, rasporedi na manji broj zaposlenih. On je rekao da bi se na taj način plate zaposlenima u EPS-u mogle povećati.

Đogović je zapitao "zašto sada odjednom samo EPS može da ima neko povećanje zarada, a drugi u javnom sektoru ili vanprivredi ne mogu da imaju povećanje zarada".

Predstavnici Vlade i Sindikata EPS-a su 8. januara dogovorili da se iz dobiti za prošlu i ovu godinu obezbedi 3,75 milijardi dinara koji će se tokom 2010. linearno isplaćivati zaposlenima, što iznosi do osam odsto mesečno novčane nadoknade uz platu. Radnici Termoelektrane "Nikola Tesla", koja posluje u okviru EPS-a, nakon štrajka 11. i 12. januara dobili su povećanje plata za 8,5 odsto pošto će im biti plaćen smenski rad.

Prema dogovoru sa Međunarodnim monetranim fondom, plate i penzije u javnom sektoru trebalo bi da budu zamrznute i ove godine, ali su štrajkači u TENT-u argument za povišicu navodili to što TENT proizvodi 55 odsto struje u Srbiji.

Prema ranijim podacima poslovodstva EPS-a, gubitak tog javnog preduzeća u 2009. godini iznosiće oko dve milijarde dinara, a u 2010. godini biće oko 20 milijardi dinara, uz dva poskupljenja struje od po 10 procenata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: