Petrohemiji treba strateški partner

Najbolje rešenje za pančevačku Petrohemiju, ukoliko država nema sredstava za investiranje, bilo bi strateško partnerstvo, kaže direktor te fabrike Saša Pavlov.

Srbija

Izvor: Beta

Sreda, 13.01.2010.

08:32

Default images

Pavlov je rekao da Uprava Petrohemije ne bi imala ništa protiv toga da se za ovu pančevačku fabriku pronađe strateški partner koji će ulagati u proizvodnju i dodao da bi to “bilo jedno od najrealnijih rešenja za Petrohemiju jer su nužna ulaganja u proizvodnju da bi bila profitabilna”.

On kaže da ukoliko država nema sredstava za investiranje u pokretanje proizvodnje onda je najbolje da ona kao većinski vlasnik potraži strateškog partnera. Pavlov je, međutim, ukazao da nema jasnih najava iz Vlade Srbije da će u tu fabriku biti nekih ulaganja.

"Verujem da Vladi nije lako s obzirom da ima više takvih slučajeva, ali mislim da nas iz te mase slučajeva izdvaja to što se radi o velikoj kompaniji, izvozno orjentisanoj, te stoga mislim da će biti malo više pažnje u rešavanju budućnosti Petrohemije", dodao je on.

Pavlov je kazao da je fabrika u "prelomnom trenutku" i da ne može čekati na donošenje strateških rešenja. "Tržište je sada nepovoljno za Petrohemiju, specifično je nizak odnos sirovine i gotovog proizvoda što dodatno pogoršava poslovni bilans Petrohemije", rekao je Pavlov.

Pogoni Petrohemije bili su zaustavljeni krajem juna 2009, jer dobavljači zbog dugova nisu više hteli da isporučuju sirovinu, međutim 17. septembra 2009. godine opet je pokrenuta proizvodnja puštanjem u rad pogona za proizvodnju etilena.

Početkom septembra prošle godine iz fabrike je uz otpremnine otišlo 550 radnika što je bio uslov Vlade Srbije da se preduzeću obezbede garancije za plaćanje dugova i kreditiranje stabilne proizvodnje. U fabrici je sada manje od 2.000 zaposlenih.

Vlada Srbije je Petrohemiji odobrila pozajmicu od milijardu dinara za pokretanje proizvodnje i otpremnine radnicima od 300 evra po godini radnog staža.

U pančevačkoj hemijskoj industriji je u septembru prošle godine potpisan sporazum o strateškoj saradnji Vlade Srbije – vlasnika pančevačke fabrike, i Naftne industrije Srbije koji označava čvršće povezivanje te dve kompanije.

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar ekonomije Mlađan Dinkić najavio je tada da će do kraja 2009. i u 2010. godini 30 miliona evra biti uloženo u modernizaciju postrojenja i proširenje proizvodnje u Petrohemiji.

Podsetimo da je Petrohemija prethodno sa NIS-om i Lukoilom potpisala ugovore kojima se reguliše otplata duga od 200 miliona evra i kontinuirano snabdevanje sirovim benzinom za proizvodnju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: