Ugovori o radu u Fijatu od februara

Radnici fabrike automobila u Kragujevcu koje će preuzeti kompanija Fijat automobili Srbija počeće da potpisuju ugovore o radu 1. februara.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 13.01.2010.

08:31

Default images

Predsednik Samostalnog sindikata fabrike "Zastava automobili" Zoran Mihajlović je preneo radnicima obećanje Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja da niko od 2.600 radnika neće biti otpušten i da će oni koji ne budu preuzeti u kompaniju "Fijat automobili Srbije" (FAS) i nadalje primati plate kao da rade.

U sindikatu kažu da je sledeća runda pregovora sa predstavnicima Ministarstva ekonomije u martu. "Ministar kaže ne mogu imati iste plate oni koji rade i oni koji ne rade i to je tačno, ali mi želimo da radimo", dodaju oni.

Mihajlović je naveo da će socijalni program važiti u ovoj godini, kao i da svaki radnik koji se odluči da uzme 300 evra po godini staža može da zaposli dete pod uslovom da prođe lekarski pregled i testove Fijata.

Predsednik Samostalnog sindikata Zastava automobili Zoran Mihajlović je rekao da bi mešovita kompanija italijanskog Fijata i Vlade Srbije trebalo da zaključi ugovore sa 1.000 radnika. On je naveo da će predstavnici Zastavinog sindikata imati sastanak sa menadžerima Fijata na kome će im biti prezentovani ugovori o radu koje će radnici zaključivati sa italijanskom kompanijom.

On je objasnio da će radnici potpisati ugovore o radu koje, kako je rekao, sindikat nije video. Prema njegovim saznanjima, radi se o ugovorima kakve imaju radnici u svim Fijatovim fabrikama u svetu.

Prema Mihajlovićevim rečima, u kragujevačkoj fabrici su u toku sistematski pregledi na koje je pozvano 1.500 radnika, od kojih će biti izabrano hiljadu koji će potpisati ugovore o radu u kompaniji Fijat automobili Srbija. "Videćemo šta će pokazati rezultati pregleda, ali će se sindikat zalagati da oni koji zbog zdravstvenog stanja ne prođu i ne uđu u krug izabranih budu proglašeni invalidima i pređu u zaštitnu radionicu", rekao je on.

Mihajlović je dodao da je rukovodstvo Samostalnog sidnikata dobilo uveravanja da u Zastavi neće biti "naglih rezova" i da će većina radnika koja ne pređe u Fijatovu kompaniju imati posao. "Oni će nastaviti da rade na izmeštanju stare opreme, a jedan broj radnika će biti angažovan na rekontrsukciji hala i uvođenju novih tehnologija", rekao je predsednik Samostalnog sindikata Zastava automobila.

On je naveo da Fijat planira da od marta počne sa rekonstrukcijom hale "Preseraja" za koju će angažovati oko 1.200 radnika, a među njima i dosta sadašnjih radnika fabrike automobila. On je dodao da će početkom 2011 . godine posao u fabrici Fijat automobila Srbija u Kragujevcu dobiti druga grupa Zastavinih radnika, dodajući da očekuje se će jedan broj preći na rad i u fabriku "Manjeti Mareli" koja bi trebalo da bude smeštena na prostoru "Mehaničke obrade".

Mihajlović je rekao da je sindikat dobio obećanja od nadležnih da će svi radnici koji budu čekali na posao redovno primati plate, kao i da će u 2010. godini biti nastavljen socijalni program za dobrovoljni odlazak radnika iz fabrike.

U kragujevačkoj fabrici automobila sada radi 2.600 radnika, a u svim celinama Grupe Zastava vozila ima blizu tri hiljade zaposlenih. U poslednjem krugu izjašnjavanja u 2009. godini za socijalni program se opredelilo 150 radnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: