Ilić: Zaustavićemo nezaposlenost

U 2010. godini očekujemo zaustavljanje ili blagi rast broja nezaposlenih, kaže Vladimir Ilić, direktor Nacionalne služba za zapošljavanje.

Srbija

Izvor: Beta

Utorak, 12.01.2010.

19:32

Default images

Nacionalna služba za zapošljavanje obezbediće ove godine 4,7 milijarde dinara za projekte zapošljavanja kojim će biti obuhvaćeno 118 hiljada lica, najavio je direktor te službe.

Ilić je kazao da je Srbiji potrebno više stranih investicija, kao što je Fijat, koji bi otvorili nova radna mesta, jer domaća privreda ne može sama da izvuče Srbiju iz krize.

On je naveo da u Srbiji trenutno radi 2,6 miliona ljudi, ali da je problem jer ima veliki broj viškova zaposlenih koji se procenjuje na "nekoliko stotina hiljada". "Milion zaposlenih radi u privatnom sektoru i preostalim društvenim preduzećima, 500.000 u poljoprivredi, 600.000 u javnom sektoru", rekao je Ilić i dodao da je procena da između 300.000 i 500.000 radi povremene i stalne poslove u sivoj zoni. Prema njegovim rečima, "stotinu hiljada" viškova zaposlenih nalazi se u administraciji, a u preostalim društvenim preduzećima koja nisu privatizovana "nekoliko desetina hiljada" viškova.

Ilić je naveo da je dugoročan cilj na tržištu rada da se smanji broj preduzetnika koji u Srbiji čine oko 20 odsto zaposlenih, dok je u drugim razvijenim državama između pet i sedam odsto.

On je ocenio da Srbija ima preveliki broj preduzetnika, jer su bili prinuđeni da iz propalih preduzeća krenu u sopstveni biznis, a veliki broj njih uspeva i da opstane na tržištu.

"Loša je i kvalifikaciona stuktura nezaposlenih, jer jedna trećina ima samo osnovno obrazovanje ili nema nikakve kvalifikacije", rekao je Ilić.

Država finansira “Prvu šansu”

Ilić je rekao da će država i ove godine finansirati program zapošljavanja “Prva šansa” i da će se on odvijati u dve faze. Najpre kroz program za volontere u trajanju od tri meseca uz naknadu od 10.000 dinara mesečno. U drugoj fazi poslodavci će imati mogućnost da, ukoliko na neodređeno vreme zaposle lice koje je kod njih volontiralo, dobiju subvenciju - refundaciju zarade tog lica i svih doprinosa u trajanju od 12 meseci, dok će oni plaćati samo porez na zaradu zaposlenog.

U tom slučaju će, bez obzira na stepen obrazovanje pripravnika, biti obavezni da ga zadrže u stalnom radnom odnosu još najmanje godinu dana.

Pripravnici sa visokim obrazovanjem primaće platu od 20.000 dinara, sa višim 18.000 i sa srednjim 16.0000. U programu će moći da učestvuju mladi do 30 godina.

Ilić je kazao da će u projektu moći da učestvuju i poslodavci koji su prošle godine učestvovali, a koji,na primer, posle godinu dana primanja državnih subvencija nisu zadržali pripravnika. On je kazao i da je država za otvaranje i opremanje novih radnih mesta predvidela 600 miliona dinara. Tim projektom biće obuhvaćeno 4.200 lica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

19 h

Podeli: