Rusi gase bačkopalanački Korsnas

Ruski vlasnik "Segeža pekedžinga", proizvođača papirne ambalaže Korsnas u Bačkoj Palanci, je odlučio da zatvori fabriku, zbog čega 61 radnik ostaje bez posla.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 12.01.2010.

11:36

Default images

Fabrika je bila vodeći proizvođač vreća od najkvalitetnijeg papira za pakovanje šećera, brašna, cementa i druge rasute robe, ali se ruski vlasnik odlučio na zatvaranje, jer nije uspeo da proda više od sto miliona vreća godišnje.

Slična sudbina, kažu radnici, očekuje i slične fabrike u Turskoj i Španiji.

"Hladan tuš" usred zime iznenadio je radnike, budući da ništa nije ukazivalo na likvidaciju firme. Plate su bile redovne i u nivou republičkog proseka, a sve obaveze prema državi, porezi i doprinosi za socijalno i penziono osiguranje, redovno su podmirivani.

Informacije kojima radnici sada raspolažu, govore da oni neće dobiti nikakvu otpremninu.

Godine 1977, ondašnja štamparija "Branko Bajić" i u to vreme najveći svetski proizvojač prirodne ambalaže, švedski Korsnas, potpisali su ugovor o zajedničkom ulaganju, a Šveđanima je pripao većinski deo imovine nove firme, odnosno kasnije čitava fabrika. Posle smrti švedskog vlasnika 2006. godine, naslednici su palanačku firmu prodali ruskim partnerima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: