Privatna svojina nad zemljištem

Svi investitori uskoro će moći direktno od države i opština da kupuju građevinsko zemljište, kažu u ministarstvu za životnu sredinu i prostorno planiranje.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 12.01.2010.

11:29

Default images

Pomoćnica ministra za životnu sredinu i prostorno planiranje Aleksandra Damnjanović Petrović najavljuje da će do kraja januara Vlada Srbije razmatrati uredbe koje će to omogućiti .

"Svim investitorima, bili oni domaći ili strani, mali ili veliki, stvara se pravna mogućnost da direktno od vlasnika kupuju građevinsko zemljište, eliminišući time posrednike u prometu nepokretnosti", rekla je Petrovićeva.

Prvi put posle 1958. godine predviđena je mogućnost privatne svojine na gradskom građevinskom zemljištu, podsetila je ona, napominjući da će uredbama biti precizirani kriterijumi u cilju smanjivanja mogućnosti za korupciju.

Petrovićeva je objasnila da su država, autonomna pokrajina i jedinice lokalne samouprave, po novom Zakonu o planiranju i izgradnji, vlasnici na gradskom građevinskom zemljištu.

"Stvara se mogućnost da svi vlasnici gradjđevinskog zemljišta u javnoj svojini mogu njime samostalno raspolagati - direktno prodavati i davati u zakup građevinsko zemljište", navela je ona, ukazujući da se to odnosi i na najavljeni projekat masovne izgradnje neprofitnih stanova, koji bi prema ranijim najavama trebalo da počne u martu.

Ona je ocenila da bi cene zemljišta trebalo uskoro da padnu, što će uticati na smanjuje cena stambenog kvadrata, s obzirom da zemljište u toj ceni učestvuje sa 25 odsto.

Prema njenim rečima, uredbom će biti obuhvaćena izgradnja objekata socijalnog stanovanja, ekonomskog razvoja, uredjivanje komunalnih delatnosti kroz izgradnju potrebnih objekata.

Šta znači "pravo korišćenja zemljišta"

Predstavnici investitora optužuju Ministarstvo za životnu sredinu i prostorno planiranje da sprovodi reviziju privatizacije, napominjući da su pre donošenja novog Zakona o planiranju i izgradnji imali problem da objasne stranim investitorima šta znači pravo korišćenja zemljišta, a sada ne mogu da im objasne zašto moraju još jednom da plate to isto pravo. Predstavnici pojedinih firmi su istakli da ne žele da budu vlasnici zemljišta, već da zadrže svoje pravo koje su već platili i koje im je država garantovala.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: