Mrkonjić: Posao za 65.000 radnika

Domaći građevinari imaju šansu da dobiju posao na izgradnji 110 kilometara poluautoputa od Novog Sada do Subotice i „Y kraka“ od Subotice do Kelebije i Horgoša.

Srbija

Izvor: Danas

Utorak, 12.01.2010.

11:21

Default images

Ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić kaže da je to ono za šta se i vlada zalaže i što je obećala srpskim građevinarima, jer će na tom gradilištu, najvećem u poslednih nekoliko decenija, biti direktno angažovano i do 15 hiljada radnika, a još četiri puta toliko, najmanje 50 hiljada ljudi biće uključeno u pripremne radove.

Projektna vrednost tog posla iznosi oko 200 miliona evra, ali konačna cena znaće se kada budu otvorene tenderske prijave. Rok za prijavu traje do 1. februara, radovi bi trebalo da počnu već 1. marta i do kraja ove godine kompletan autoput kroz Vojvodinu biće završen, kaže Mrkonjić.

On dodaje da na svim tenderima za poslove koji se finansiraju iz budžeta, domaći građevinari imaju više šansi da dobiju posao čak i kada su uslovi koje ponude identični onima koje dostave inostrane kompanije.

Osim dela Koridora 10 koji se gradi državnim novcem, u prvom kvartalu ove godine biće započeti i radovi na dva lota obilaznice oko Dimitrovgrada (putni deo i mostovi, dok će za dva tunela biti raspisan novi tender), koje se finansiraju kreditima Svetske banke.

Najnižu cenu za oba posla ponudila je austrijska Alpina, a da li će to biti dovoljno da se prevaziđu nesuglasice koje su državu Srbiju i tu kompaniju dovele do arbitražnog suda u Parizu zbog nerealizovanog posla oko koncesije, pokazaće odluka tenderske komisije, koja se očekuje ovih dana.

Takođe, do 1. februara biće raspisan i tender za izgradnju deonica na jugu Srbije, od Neredovca do Levosoja u dužini od 15,8 kilometara, koji se finansira sredstvima Helenik plana. Procenjena vrednost radova je oko 88 miliona evra, a prve mašine bi trebalo da uđu na trasu početkom maja ove godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: