Gorivo neće pojeftiniti u 2010.

Ukoliko ne bude berzanskih manipulacija, ne može se očekivati da će gorivo u Srbiji u 2010. pojeftiniti, kaže Nebojša Atanacković, predsednik UO Nafta a.d.

Srbija

Izvor: Alo

Ponedeljak, 11.01.2010.

14:36

Default images

On dodaje da će, pored najavljenog poskupljenja od 0,84 dinara, gorivo, zbog usklađivanja akciza s inflacijom iz 2009, u januaru poskupeti za dodatnih tri do četiri dinara po litru. Takođe, nije izvesno da će Vlada odlučiti da smanji akcize, koje ipak nisu previsoke, objašnjava Atanacković.

Na pitanje zašto je onda gorivo u Srbiji među najskupljima u regionu, on dodaje da je to „zato što rafinerije prave i skupe i loše proizvode. Kada ne bi bilo monopola NIS-a, situacija bi bila bolja bolja. Najbolji je primer situacija sa evrodizelom kod koga je slobodan uvoz”.

„Monopol NIS-a bi trebao da se ukine 1. januara 2011, ali kako je prodat po političkom dogovoru, tako je moguće da se monopol produži. Nadam se ipak da CEFTA, koja se zalaže za zonu slobodne trgovine, to neće dozvoliti”, kaže Atanacković.

On smatra da je nerealno očekivati jeftinije gorivo u Srbiji, jer „prolazi kriza pa će biti veća tražnja za naftom, što prouzrukuje i veću cenu. Takođe, izvori nafte ne mogu da se šire, a situacija na Bliskom istoku je nestabilna, što ne ide u prilog pojeftinjenju goriva”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: