Vlada nije kriva za kurs dinara

Ministarka finansija Diana Dragutinović demantovala je da je kurs evra ovih dana skočio zbog isplate budžetskih korisnika, nakon usvojenog rebalansa budžeta.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 11.01.2010.

09:51

Default images

"Slabljenje dinara počelo je krajem oktobra, kada je evro bio ispod 93 dinara, da bi već sredinom decembra dostigao 96 dinara. Od septembra do novembra minus države, koji je trebalo pokriti, bio je rekordno nizak - tri milijarde dinara. Zato se slabljenje dinara nikako ne može dovesti u vezu sa fiskalnom politikom Vlade Srbije", kaže ministarka Dragutinović.

Ona je navela da je ukupan deficit države daleko niži od onog koji je utvrdjen rebalansom. Njime je planiran deficit od 105 milijardi dinara, a godinu smo završili sa minusom od 93 milijarde.

U decembru je minus države bio 12 milijardi dinara. To je iznos koji je niži od prosečnog decembarskog deficita još od 2006. godine, rekla je ona.

Ministarka finansija je navela da jedino što je isplaćeno, a što je moglo izvršiti jednokratni pritisak na devizno tržište, bilo vraćanje starog duga putarima od oko tri milijarde dinara, fiskalni podsticaji Ministarstva ekonomije i izdaci za kupovinu vakcina protiv novog gripa, dodajući da tu govori o isplati 5-6 milijardi dinara.

Prema njenim rečima, efekat tih isplata na kurs je bio daleko manji od onog koji na kretanje kursa ima platni bilans.

Upitana kako zaustaviti očekivanja da kurs „mora da raste“, ministarka je odgovorila da je "za preokret, kada su očekivanja u pitanju, najvažnija reputacija Narodne banke Srbije".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: