Sutra otvaranje ponuda za fiksnu

Republička agencija za telekomunikacije (Ratel) otvoriće u utorak, 12. januara, ponude na tenderu za drugog operatera fiksne telefonije u Srbiji.

Srbija

Izvor: Beta

Ponedeljak, 11.01.2010.

09:41

Default images

Kako je ranije objavio Ratel, dokumentaciju za učešće na tenderu otkupile su kompanije Telenor Srbija i Vip mobajl, koje već imaju dozvole za mobilnu telefoniju, srpsko-američka Konsing grupa i kiparski „Kerseiko trending limitid“.

Najpovoljnija ponuda biće izabrana na osnovu iznosa ponuđenog za licencu fiksne telefonije. Ukoliko budu podnete najmanje dve kvalifikovane ponude održaće se aukcija, na kojoj će početna cena biće najviši ponuđeni iznos za licencu.

Pravo učešća na tenderu imaju telekomunikacione kompanije koje imaju više od milion pretplatnika telekomunikacionih usluga i koje su u 2008. godini imale prihod veći od 200 miliona evra.

Uslov za učešće na tedneru je uplata depozita ili dostavljanje bankarske garancije od 10 miliona evra. Pobednik tendera biće izabran do 10. februara, a licenca će biti izdata u roku od osam dana od uplate celokupne naknade u budžet Srbije.

Licenca se izdaje na 10 godina uz mogućnost produženja za narednih 10 godina u skladu za propisima, navodi se u oglasu. Ukoliko pobednik tendera nema sedište na teritoriji Srbije dužan je da u Srbiji osnuje kompaniju u kojoj će biti jedini vlasnik i na koju će biti preneta licenca.

Jedini operater fiksne telefonije u Srbiji je državna kompanija Telekom Srbije, koja je na kraju 2008. godine imala oko tri miliona korisnika.

Teško očekivati niže cene

Izvršni direktor RATEL-a Milan Janković kaže da će se izborom drugog operatora fiksne telefonije prvi put uvesti konkurencija u ovoj oblasti, a građani bi na ovaj način dobili mogućnost korišćenja novih servisa većeg kapaciteta i brzine, kao i pakete usluga koji, pored fiksne telefonije, obuhvataju Internet i videoservis.

"Ipak, niže cene usluga je teško očekivati, jer cena naše fiksne telefonije - i pretplate i lokalnog poziva - toliko je niska da od toga niža ne može da bude", ukazao je Janković i dodao da će cenu prvenstveno utvrditi tržište.

Govoreći o Telekomu koji ima monopol na tržištu telekomunikacija u Srbiji, Janković je istakao da će ova kompanija, u budućnosti, morati da se ponaša u skladu sa pojavom konkurencije.

"Kao što su na polju mobilne telefonije uspeli da se pozicioniraju u konkurenciji sa dva inostrana operatora - sa Telenorom i Vip-om, i ovde će morati svoj položaj da usmere prema pojavi konkurencije", ocenio je on.

S obzirom na činjenicu da Telekom sada jedini ima pristup do krajnjih korisnika, odnosno da jedini poseduje mrežnu infrastrukturu, Janković je naglasio da će potencijalni, drugi operator u jednom vremenskom periodu moći da koristi i tu infrastrukturu.

"Paralelno sa tim, u skladu sa Zakonom o telekomunikacijama, taj drugi operator će moći da gradi i svoju infrastrukturu", dodao je Janković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: