Možda i manje struje zbog štrajka

Zaposleni u TENT– u nezadovoljni dogovorom sinikata Elektroprivrede Srbije i vlade su stupili u štrajk, kaže predsednik Štrajkačkog odbora Milovan Despotović.

Srbija

Izvor: FoNet, Tanjug

Ponedeljak, 11.01.2010.

09:34

Default images

Despotović je izjavio da će u 14 sati u TENT-u biti zaustavljena isporuku uglja termoelektrani u trajanju od 2,5 sata i da će štrajk i biti nastavljen i sutra posle 12 sati, kao i narednih dana sve dok ne budu ispunjeni njihovi zahtevi.

Štrajkački odbor je najavio da će smanjiti proizvodnju struje, ukoliko do sutra u podne ne budu ispunjeni zahtevi za povećanje plata, isplatu regresa i toplog obroka. Despotović je kazao da to smanjenje proizvodnje struje za oko deset odsto neće ugroziti snabdevanje gradjana i privrede u Srbiji.

Radnici su počeli štrajk jer sa ministrom energetike Petrom Škundrićem i direktorom Elektroprivrede Srbije Dragomirom Markovićem nije postignut nikakav konkretan dogovor o zahtevima sindikata TENT-a, izjavio je Despotović. On je istakao da su Škundrić i Marković izrazili spremnost da izađu u susret zaposlenim u TENT-u i da će narednih dana biti rađeno na pronalaženju odgovarajućeg modela kako bi taj problem bio rešen.

Predsednik Štrajkačkog odbora Termoelektrane Nikola Tesla, Milovan Despotović je ranije rekao da štrajkači neće "ugrožavati proizvodnju električne energije, jer termoelektrana ima rezervu uglja za više dana". Prema njegovim rečima, ne postoji mogućnost da građani ostanu bez električne energije jer će, čak i ako se štrajk produži, biti poštovan minimum rada. Sporazum koji su u petak potpisali vlada, rukovodstvo i sindikat EPS-a za radnike TENT-a nije prihvatljiv jer nisu ispunjeni osnovni štrajkački zahtevi - uvećanje zarada u skladu sa rastom troškova života, isplata toplih obroka i regresa i primena svih odredbi Zakona o radu.

U saopštenju sindikata TENT-a, koji posluje u okviru EPS-a, ističe se da realizacija sporazuma nije moguća, jer zavisi od ostvarene dobiti u toku 2010. godine, a Planom poslovanja EPS-a, predviđen je gubitak od 20 milijardi dinara. "Isti sporazum je sklopljen u oktobru 2008. godine i još uvek nije realizovan", dodaje se u saopštenju.

Sindikat TENT-a je pozivao zaposlene u EPS-u da im se u ponedeljak pridruže u štrajku na železničkoj stanici "Brgule", koji će, kako ističu, trajati do ispunjenja njihovih zahteva.

Poslovodstvo EPS-a i sinikat zaposlenih u tom preduzeću postigli su u petak sa predstavnicima Vlade Srbije obostrano prihvatljiv dogovor, kojim su se stekli uslovi za odustajanje od najavljenog štrajka. Vlada je zahteve radnika sindikata EPS-a u najvećoj ocenila kao opravdane, s obzirom na veoma dobre poslovne rezultate tog preduzeća u prošloj godini, doprinos u prevazilaženju gasne krize i zadovoljenje rekordne potrošnje električne energije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: