Dobra politika za Luku i Koridor 11

Država vodi dobru politiku kada je reč o učešću u privatizaciji Luke Bar, kaže profesor Saobraćajnog fakulteta u Beogradu Milan Vujanić.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 10.01.2010.

16:44

Default images

On ističe da Srbija ima interes da učestvuje na tenderu za kupovinu te luke zbog izlaska na more. "Država svakako ima interes u Luci Bar zbog transporta robe iz Bara do Srbije, kao i izvoza robe preko Bara. Ništa nećemo uraditi, bilo šta da proizvedemo, ako nismo u stanju to i da izvezemo i zato sve države poklanjaju veliku pažnju saobraćaju", rekao je Vujanić.

On je ocenio da država vodi dobru politiku i kada je reč o aktiviranja Koridora 10 i najavljenog početka izgradnje autoputa Beograd-Južni Jadran (u martu ove godine), na takozvanom Koridoru 11 koji treba da poveže Rumuniju i Italiju, preko Srbije.

"Sve što se uloži u saobraćaj vraća se 10 do 20 puta, odnosno interna stopa rentabiliteta je izuzetno velika na području saobraćaja i zato se ulaganja uvek vrate višestruko", istakao je Vujanić.

On je rekao da postoji opasnost da Srbija postane tranzitno "slepo crevo" u Evropi ukoliko ne bude iskoristila svoj dobar geografski položaj i evropske koridore. Stručnjaci ocenjuju da Srbiji preti opasnost da bude zaobiđena, ukoliko ne završi radove na Koridoru 10, pre suseda koji grade tri transevropska pravca - koridore 4 (Bugarska i Rumunija), 5c (BiH) i 8 (Albanija, Bugarska i Makedonija).
Sa druge strane, prema zvaničnim podacima, Srbija preko Luke Bar uvozi i izvozi oko sedam odsto robe, dok se mnogo više koriste luke Konstanca, Kopar, Rijeka i Solun.

Vlada Srbije je krajem 2009. donela odluku o osnivanju Privrednog društva "BB Cargo" d.o.o., sa sedištem u Beogradu, čiji će zadatak biti da učestvuje na tenederu za prodaju 54,05 odsto akcija kompanije "Kontejnerski terminal i generalni tereti" u Luci Bar.

Tender za prodaju akcija barske kompanije "Kontejnerski terminal i generalni tereti", jednog od tri preduzeća na koje je podeljeno poslovanje Luke "Bar", i dodelu koncesije na 30 godina, objavljen je 21. oktobra 2009. godine i biće otvoren do 1. februara 2010. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

47 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: