Kuprijanov: Banatski Dvor prioritet

Pravac kojim će "Južni tok" ulaziti u Srbiju znaće se pošto bude završena detaljna analiza potencijalnih pravaca, kaže portparol "Gasproma" Sergej Kuprijanov.

Srbija

Izvor: Politika, Tanjug

Nedelja, 10.01.2010.

16:40

Default images

On je dodao da kada je reč o kapacitetu za Srbiju se "može predvideti da će ukupan kapacitet biti 36 do 41 milijardu kubnih metara godišnje". Projekat "Banatski Dvor" je prioritet za "Gasprom", a rad na podzemnom skladištu očekuje se već 2010. godine.

"Gradnja podzemnog skladišta gasa je prioritet za 'Gasprom', s obzirom na to da su skladišni kapaciteti važno sredstvo za poboljšanje energetske sigurnosti, smanjenje tranzitnih rizika za isporuke ruskog gasa Evropi i poboljšanje upravljanja fleksibilnosti gasnih tokova", kazao je Kuprijanov u intervjuu "Politici".

"Zbog toga smo posvećeni 'Banatskom Dvoru', što će biti podrška isporukama za Srbiju, a možda i za širi region, sa pouzdanim isporukama gasa", rekao je on.

Uprkos najavama iz "Srbijagasa" da bi to preduzeće moglo postati većinski ili ravnopravan partner u "Banatskom Dvoru", Kuprijanov je kazao da u "Gaspromu" ne očekuju izmene postojećeg sporazuma, prema kome će ruska kompanija imati udeo od 51 odsto u novoj kompaniji, dok će "Srbijagas" kontrolisati preostalih 49.

Komentarišući pritiske SAD na Bugarsku da prekine svaki vid saradnje sa Rusijom na projektu gasovoda "Južni tok", čiju je izgradnju ocenio kao ekonomski isplativu, Kuprijanov je rekao da je na bugarskoj vladi da donese odluku i upravo zbog toga nema mesta spekulacijama u vezi sa mogućim spoljnim pritiscima.

"'Južni tok' je prilika koja se javlja jednom u životu, a bugarska vlada će doneti mudru odluku u vezi sa ovim projektom, bar se nadamo", rekao je Kuprijanov.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: