Od izvoza oružja 500 miliona dolara

Ministar odbrane Dragan Šutanovac smatra da Srbija godišnje može da ima između 400 i 500 miliona dolara od izvoza naoružanja i vojne opreme.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 08.01.2010.

09:33

Default images

“Reč je o proseku, ukupni efekti ne mogu da se sagledavaju samo na osnovu jedne godine budući da se ugovori zaključuju na više godina. Naša želja je da pravimo ugovore koji će imati strateški doprinos povećanju izvoza a samim tim i smanjenju spoljnotrgovinskog deficita“, kaže Šutanovac.

On dodaje da tome treba dodati i mogućnost dugoročnog angažovanja domaće građevinske operative, kao i plasmana poljoprivrednih proizvoda.

“U 2009. godini smo dostigli približno rezultat kakav je bio 1989. godine u bivšoj SFRJ koja je bila oko tri puta veća. To smatramo izuzetnim uspehom, ali ne i konačnim dometom. Svi pamte ugovore o prodaji tenkova Kuvajtu koji je realizovan neposredno pred početak ratova u bivšoj SFRJ. Sada smo ponovo vrlo blizu tog rezultata”, kaže Šutanovac.

On objašnjava da “nije nikakva tajna da je proizvod odbrambene industrije takozvani politički proizvod. Dakle, da bi mogao da se realizuje neophodno je u najmanju ruku da nemate političkih smetnji. Sama činjenica da smo višestruko u protekloj godini povećali izvoz i ugovaranje ukazuje ne da nemamo političkih smetnji već da imamo podršku”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

17 h

Podeli: