Osnovana firma za kupovinu Luke Bar

Vlada Srbije osnovala je preduzeće za železnički transport „BB kargo“, koje će učestvovati na tenderu za crnogorsku Luku Bar.

Srbija

Izvor: B92, Beta

Sreda, 06.01.2010.

14:00

Default images

Internet portal Ekapija navodi da je ukupan osnovni kapital preduzeća 62 hiljada evra, a namera osnivača je da kapital poveća kupovinom akcija preduzeća Kontejnerski terminal i generalni tereti u Baru i Montekargo u Podgorici, na tenderima Vlada Crne Gore.

Odluku o osnivanju preduzeća za kupovinu Luke Bar Vlada Srbije je donela krajem 2009. godine, navela je Ekapija. Sedište preduzeća „BB kargo“ je u Beogradu, u Nemanjinoj 22-26, gde se nalazi i više ministarstava srpske vlade.

Prema ranijim pisanjima medija, Vlada Srbije odvojila je oko 500 miliona dinara da bi, kao manjinski učesnik u konzorcijumu sa srpskim firmama, učestvovala na tenderu za privatizaciju dela barske luke u Crnoj Gori.

Premijer Mirko Cvetković najavio je u decembru prošle godine da je Vlada Srbije, sa ciljem da u ceo proces unese element transparentnosti, namerava da za kupovinu Luke Bar osnuje preduzeće sa minimalnim zakonskim ulogom.

Potom bi Vlada raspisala javni poziv za sve one koji žele da izvrše dokapitalizaciju tog preduzeća, a država će u toj firmi zapravo biti manjinski vlasnik koji ima funkciju da pomogne, a ne da vodi proces, jer će na njega uticati tržište, objasnio je Cvetković. Predsednik Vlade Srbije rekao je da će svako moći da se prijavi za dokapitalizaciju tog Društva, izražavajući očekivanje da će najveći ulagači biti oni koji imaju i najveći interes za razvoj Luke Bar i korišćenje pravca prema južnom Jadranu. Ministar infrastrukture Srbije Milutin Mrkonjić kazao je prošlog meseca da je u pripremnoj fazi kupovina dela Luke Bar, navodeći da je to političko i strateško pitanje za Srbiju. On je rekao da su barska pruga i barska luka neodvojive celine i dodao da lično smatra da Vlada Srbije ne treba da ulazi u finansijske aranžmane po tom pitanju, ali da treba da stane iza srpskih privrednika koji to žele.

Mrkonjić je rekao i da je domaćim privrednicima, koje predvodi vlasnik „MK komerca“ Miodrag Kostić, ostavljen rok da se usaglase, a potom bi trebalo da uslede razgovori sa italijanskim partnerima. On je odbacio špekulacije da u luku Bar i barsku prugu treba uložiti na milijarde evra, navodeći da bi srpsku privredu, ako se dogovori da kupi deo transporta kroz Crnu Goru, ulaganje u ta dva projekta koštalo 300 do 350 miliona evra.

Prošle godine je i potpredsednik Vlade Srbije Mlađan Dinkić rekao da Srbija "razmatra mogućnost" da učestvuje na najavljenom tenderu za privatizaciju Luke Bar. On je rekao da je "Srbija do sada investirala 200 miliona evra u Crnu Goru" i dodao da dve zemlje "ni do sada nisu imale problema u ekonomskoj saradnji".

Teneder za prodaju 54,05 odsto akcija barske kompanije Kontejnerski terminal i generalni tereti, jednog od tri preduzeća na koje je podeljeno poslovanje Luke Bar, i dodelu koncesije na 30 godina objavljen je 21. oktobra 2009. i biće otvoren do 1. februara 2010.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

76 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

23 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: