Građanima stigle besplatne akcije

Oko 4,8 miliona građana koji su se prijavili za besplatne akcije mogu da podignu po 1.700 dinara i potvrdu o vlasništvu nad pet akcija NIS-a.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 05.01.2010.

14:53

Default images

Osim na oko 3,5 miliona tekućih računa kod Poštanske štedionice po 1.700 dinara novčane naknade koju građani ostvaruju iz dosadašnjeg postupka privatizacije, je uplaćeno i na 1,3 miliona računa kod drugih poslovnih banaka, koje su građani prijavili prilikom evidentiranja za besplatne akcije.

Građanima je na Badnji dan na poseban nenovčani račun - vlasnički račun preneto i po pet akcija NIS-a ukupne nominalne vrednosti 2.500 dinara, ali neće moći da podignu te akcije. Do podneva, na šalterima Pošte novac je podiglo 150 hiljada ljudi, a svaki treći je tražio i potvrdu o svom vlasništvu nad akcijama NIS-a. Potvrdu o pet akcija NIS-a do podne je preuzelo 45 hiljada građana.

Ministar ekonomije Mlađan Dinkić napomenuo je prethodno da će na šalterima pošta građani moći da podignu potvrde o posedovanju pet akcija NIS-a. On je preporučio je građanima koji će dobiti besplatne akcije Naftne industrije Srbije (NIS) da sačekaju njihovo uključenje na berzu, jer će tada moći da ih prodaju po najpovoljnijim uslovima.

On je ponovio da je trenutna cena pojedinačne akcije NIS-a od 500 dinara rezultat direktne prodaje ove kompanije Gaspromnjeftu. On je rekao da će kada NIS plasira akcije na berzu, njihova vrednost biti veća i dodao da će razočarenje malom vrednošću biti otklonjeno podelom akcija Telekoma koje bi građani trebalo da dobiju do kraja godine.



Boris Majstorović iz Agencije za privatizaciju objašnjava da je potrebno da se građani, "da bi dobili potvrdu, identifikuju na šalteru Pošte ličnom kartom, odnosno dokumentom kojim su se prijavljivali. Pored toga, potrebno je da donesu potvrdu Poštanske štedionice o računu koji je otvoren prilikom prijavljivanja i da potpiše nalog za isplatu. To se odnosi na isplatu ovih 1700 dinara iz ranijih privatizacija".

"Ne postoji rok do kada oni mogu to da podignu, odnosno nema potrebe za nekom gužvom. Moguće je da se to obavi kada obavljate neki drugi posao u pošti, a tada mogu da dobiju i potvrdu o stečenim akcijama“, objašnjava on.

Iako priznaju da nominalna vrednost NIS-ovih akcija od po 500 dinara nije velika, u Ministarstvu ekonomije preporučuju oprez prilikom razmatranja opcija.

"Neka vrsta apela je sigurno da bi bilo bolje da se sačeka trgovanje na berzi kako bi se znalo šta je tržišna vrednost. Ovako, ako nemate berzu, a neko krene da nudi 500, 600 ili 1000 dinara, vi ne znate da li ste ih prodali po dobroj ceni zato što sutra može da bude hiljadu i po ili dve a može da bude i mnogo niže. Tako da je na svakom građaninu da odluči šta će da čini", kaže Majstorović.

Akcije NIS-a moći će da se prodaju putem ugovora, ali ne i na berzi

Iako će postati vlasnici akcija NIS-a, građani neće moći da ih prodaju na organizovanom tržištu, pošto je NIS zatvoreno akcionarsko društvo, što znači da se njegovim deonicama ne trguje na berzi.

Tek kada ova kompanija izađe na Beogradsku berzu svi akcionari će moći da novostečeni kapital unovče davanjem naloga za prodaju akcija na šalterima Pošte, mada i stručnjaci i predstavnici vlasti savetuju građanima da sa prodajom ipak sačekaju, pošto se očekuje da će akcije NIS-a na berzi postići višu cenu od nominalnih 500 dinara.

Uz to, novi vlasnik NIS-a, ruski Gaspromnjeft, obavezan je da do februara 2011. svim akcionarima ponudi otkup akcija po ceni po kojoj ih je kupio od države, odnosno 4,8 evra, što znači da građani ne mogu biti na gubitku, čak i ako bi cena na berzi pala.

Država je prvu transakciju akcijama NIS-a oslobodila plaćanja svih dažbina, tako da građani neće morati da plate porez na kapitalnu dobit, a ni brokersku proviziju, pod uslovom da nalog za prodaju daju u Pošti, a ne u nekoj od brokerskih kuća.

Onima koji ne žele da čekaju izlazak NIS-a na berzu, zakon daje mogućnost da svoje akcije prodaju i mimo nje, klasičnim ugovorom o prodaji sa kupcem, koji mora da bude overen u sudu i preko brokera ili ovlašćene banke dostavljen Centralnom registru za hartije od vrednosti, koji će zavesti promenu u vlasništvu.

Međutim, ovaj način prodaje je ne samo komplikovan, već i skup, pošto je potrebno platiti advokatske, sudske i brokerske troškove, što može biti potpuno neisplativo ako se dobijeni paket akcija prodaje za 2.500 dinara.

Telekom i Aerodrom Nikola Tesla takođe na berzi ove godine

Dinkić je naglasio da do kraja juna ove godine NIS mora da se transformiše u otvoreno akcionarsko društvo.

Tu obavezu imaju i Telekom Srbija i Aerodrom "Nikola Tesla", čije akcije će, takodje, gradjanima biti besplatno podeljene u 2010. godini.

Podela besplatnih akcija velikih javnih preduzeća pre njihove privatizacije, kako je objasnio Dinkić, biće omogućena izmenama zakona, a gradjani će u ovoj godini dobiti i objedinjene akcije Akcionarskog fonda, dok im 2011. godine sleduju i akcije Elektroprivrede Srbije (EPS).

On je rekao da će vlada do kraja januara pripremiti zakon o korporatizaciji, na osnovu kojeg će biti raspisani tenderi za izbor savetnika za korporatizaciju, kako bi se ta javna preduzeća pripremila za izlazak na berzu.

PTT savetuje građane da izbegnu gužvu

Direktor Direkcije za poštanske usluge "Pošta Srbije" Dragoslav Rašinac savetovao je građane da ne dolaze odmah danas na šaltere pošta po besplatne akcije jer se očekuju gužve kao kod isplata penzija, već da novac i potvrdu o akcijama podignu u petak, subotu ili naredne sedmice.

Rašinac podseća da pošte danas, zbog Badnjeg dana, rade do 17 sati i da će biti otvoreni svi šalteri. Ukoliko žele gotovinu na šalterima pošta, građani su dužni da pokažu ličnu kartu ili izbegličku legitimaciju, dok građani kojima je u međuvremenu ugašen ili promenjen tekući račun gradjana, moraju da se jave Poštanskoj štedionici da bi utvrdili da li je potrebno otvoriti novi tekući račun ili aktivirati stari, rekao je on.

Ističući da su sva sredstva od akcionarskog fonda legla na račun banke Poštanske štedionice, on je naveo da postoji sedam grupa ljudi koji nisu u mogućnosti da lično podignu sredstva na šalterima pošta i da je za one koji su nepokretni predviđeno punomoćje overeno u sudu ili u opštini.

Svaki građanin, koji ima pravo na besplatne akcije, može da zahteva od službenika pošte da mu se izda potvrda da je vlasnik pet besplatnih akcija NIS-a ili da proveri da li su one uknjižene na račun na njegovo ime, objasnio je Rašinac.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

57 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

20 h

Podeli: