Za evro posle Božića 97,23 dinara

Dinar će u petak, 8. januara, oslabiti prema evru za 0,23 odsto i zvanični srednji kurs će iznositi 97,2271 dinara za evro, i biće najslabiji od uvođenja evra.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 05.01.2010.

14:25

Default images

Prema zvaničnom srednjem kursu Narodne banke Srbije (NBS), evro će u petak vredeti oko 23 pare više nego danas, kada je kurs 96,9951 dinara za evro. Istovremeno, Narodna banka Srbije je danas prodala 20 miliona evra, po kursu od 97,15 dinara za evro, saopšteno je iz NBS.

Narodna banka Srbije je i tokom jučerašnjeg trgovanja na međubankarskom deviznom tržištu prodala 17 miliona evra po kursu od 96,8 dinara za evro. Centralna banka je intervenisala da kako bi sprečila preveliku dnevnu oscilaciju kursa.

Tom prodajom deviza, NBS je reagovala na značajno povećanje dinarske likvidnosti bankarskog sektora, prouzrokovano zamenom deviznih sredstava, koje je država dobila od MMF-a i EU, u dinare, radi izmirivanja njenih obaveza prema budžetskim korisnicima.

Istovremeno ova dodatna dinarska likvidnost, kreirana plaćanjima države u veoma kratkom roku, uslovila je pritisak na devizno tržište kroz povećanu tražnju za devizama, navedeno je u saopštenju. U centralnoj banci objašnjavaju da su ovako velike intervencije neophodne kako bi se ublažili negativni efekti dodatnog trošenja države. Ministarstvo finansija nije saopštilo zašto manjka novca u budžetu, ali viceguverner NBS Bojan Marković kaže da uzrok ovako velikog poremećaja nije samo današnja isplata 1.700 dinara u okviru podele besplatnih akcija.

„Ono što je neubičajno je da mi u Srbiji imamo povećanu količinu dinarske likvidnosti na tržištu, uzrokovanu budžetskim plaćanjima nakon dobijanja sredstava od MMF-a i sa druge strane imamo nekoliko intervencija NBS. Ova povećana, naglo kreirana dinarska likvidnost, se polako povlači sa tržišta na jedan kontrolisan način. Mi očekujemo da će to proći bez prevelikih oscilacija bilo na deviznom, bilo na novčanom tržištu”, kaže on.

Centralna banka je tokom 2009. godine na medjubankarskom deviznom tržištu prodala ukupno 651,9 miliona evra, a od te sume samo je u januaru intervenisala sa 376,3 miliona evra, u februaru sa 175,1 milion evra. NBS je poslednji put intervenisala na deviznom tržištu 30. decembra, kada je prodala 58,5 miliona evra.

NBS znala za konverziju

"Ministarstvo finansija je u koordinaciji sa Narodnom bankom Srbije, izvršilo konverziju deviznog priliva koji smo u toku decembra prošle godine imali od Međunarodnog monetarnog fonda i Evropske unije", - kaže Vuk Đoković, državni sekretar Ministarstva finansija.

Đoković kaže da je dobro što postoje prilivi deviza i da je Narodna banka Srbije unapred znala koliko će, njihovom konverzijom, biti dinara na tržištu. "Kurs dinara je relativno stabilan i ovo što se trenutno dešava svakako su oscilacije koje su neminovne, ali nisu zabrinjavajuće", ističe on.

Državni sekretar Ministarstva finansija podseća da je Ministarstvo finansija, izdavanjem hartija od vrednosti Trezora Srbije ove godine uspelo da nadomesti nedostajuća sredstva u budžetu.

"Narodna banka Srbije trebalo je da bude pripravna, jer je znala da će država da pretvara devize u dinare i da pravovremeno odreaguje, pre svega intervencijom na međubankarskom deviznom tržištu", smatra Đorđe Đukić, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu i dodaje da "sada, samo teoretski može da se govori da situaciju centralna banka može da smiri emitovanjem hartija od vrednosti i da ih ponudi bankama, ali s obzirom na to da je referentna kamata smanjena, pitanje je koliko su banke zainteresovane".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

46 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: