Dulić: Rezultati narednih godina

Ministar životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić kaže da su građevina, urbanizam i životna sredina "bili dugo zanemarivani i prilično zapušteni".

Srbija

Izvor: Tanjug

Utorak, 05.01.2010.

12:52

Default images

"U mnogim oblastima kretali smo od minusa, ali u dva ključna izveštaja, koja za svako ministarstvo moraju da budu osnovni parametar rada - Evropske komisije o progresu u reformama i u procesu pridruživanja EU, i izveštaja velikih investitora u zemlji, naš rad je ocenjen najboljim ocenama", rekao je Dulić.

U nabrajanju urađenog u 2009, ministar je, između ostalog, izdvojio usvajanje 18 važnih zakona u oblasti životne sredine, oko 200 podzakonskih akata, uspostavljanje početnih koraka u funkcionisanju mehanizma koji treba da dovedu do toga da u industrija reciklaže, u narednim godinama, zapošljava desetine hiljada ljudi...

On je podsetio da je kampanja "Očistimo Srbiju" imala velike efekte, a da je mnogo učinjeno i na jačanju komunalne infrastrukture i probližavanju te problematike građanima.

Kada je reč o "drugom delu" ministarstva, u oblasti građevine i urbanizma takođe su doneti ključni zakoni - o planiranju i izgradnji, o državnom premeru i katastru nepokretnosti, pokrenut je postupak legalizacije bespravno izgrađenih objekata, olakšan postupak za izdavanje gradjevinske dozvole i rešen jedan od ključnih problema - pitanje vlasništva nad gradjevinskim zemljištem, rekao je ministar.

Dulić je dodao da rezultat rada vlade u celini i ministarstva ne može da se sagleda u jednoj godini i da je tekuća bila ona u kojoj se pripremala baza, a da će u godinama koje slede, implementacijom usvojenih zakona, podizanjem nivoa svesti građana i definisanjem viših standarda i normi, biti učinjeno sve da oblasti u nadležnosti tog ministarstva budu uređenije, a građani zadovoljniji.

"Pravi efekti svih ovih mera koje sprovodimo videće se 2010, 2011, 2012. godine. Na primer, doneli smo Zakon o socijalnom stanovanju koji nije mogao da bude primenjen u 2009, već će njegova puna implementacija početi u 2010, a prve socijalne stanove očekujemo u naredne tri godine. Rešenje tog problema možemo da očekujemo pred kraj madnata ove vlade", rekao je Dulić.

Ministar životne sredine i prostornog planiranja smatra da bi bila velika greška odvajati te dve oblasti, jer je "prostorno planiranje strateška, ključna oblast, koja definiše ne samo život, nego i buduće pravce razvoja i štrateški pristup generalnom planiranju, a zaštita životne sredine preduslov održivog razvoja".

Prema njegovim rečima, svako ko se bavio razvojem životne sredine je "večito bio konfrontiran sa onima koji su se bavili urbanizmom i planiranjem, zbog toga što nikako nisu mogli da se pomire, s jedne strane, interesi održivog razvoja i očuvanja prirode, a sa druge neprestani pokušaji da se Srbija infrastrukturno razvija".

"Ovo je dobra stvar i ko god bude u budućnosti nosilac vlada, moja preporuka bi uvek bila da se ovo ministarstvo ostavi ovako kako jeste i kako je koncpirano kada sam ga ja preuzeo", rekao je Dulić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: