Smanjene carine, ali i uvoz

Smanjene carine na automobile nisu povećale prodaju, naprotiv, uvoz je opao za 30 odsto, pišu Novosti.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 05.01.2010.

11:32

Default images

Iako je prošle godine najavljivano da bi se sa prvim danima 2010. godine automobili u Srbiju mogli uvoziti bez plaćanja carine, činjenica je da je druga godina primene Prelaznog trgovinskog sporazuma sa EU donela smanjenje carinskih dažbina za automobile od simboličnih 2,5 odsto.

Tako, za automobil vredan oko 5.000 evra, carina će biti niža oko 125 evra, mada je pitanje koliko će ovaj, umanjeni trošak trgovci i iskoristiti za smanjenje tržišne cene vozila.

Prošlogodišnje smanjenje carinskih stopa za četvorotočkaše od značajnih deset odsto, nije baš uticalo da se prodaja vozila u Srbiji poveća.

Kako se to spuštanje carinskih stopa poklopilo sa početkom svetske ekonomske krize tako je i uvoz četvorotočkaša u 2009. godini pao za čitavih 30 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Predsednik Unije poslodavaca Srbije i jedan od najvećih dilera ševroleta , Nebojša Atanacković smatra da se smanjenjem carinske stope na nove, uvozne automobile, neće mnogo toga promeniti.

”Mislim da je smanjenje od 2,5 odsto, u krajnjem "skoru" skoro beznačajno, jer, mnogi uvoznici su se i ranije trudili da vanrednim popustima pokušaju da budu konkurentni na tržištu. Mi, na primer, firmama, kupcima "ševroleta", dajemo razne popuste koji idu i do 14 odsto”, tvrdi Atanacković.

Međutim, nije opao samo uvoz automobila, pao je obim kompletnog uvoza, pa su motorna vozila održala svoju, tradicionalno drugu poziciju na listi robe koja se ponajviše kupuje u svetu.

Inače. još uvek prvo mesto srpskog uvoza čine nafta i njeni derivati.

Manje carine na automobilske gume i šminku

U jeku zimske sezone, kupce novih guma za automobile svakako će obradovati vest da je od 1. januara umanjena carina za njihov uvoz iz zemalja Evropske unije. Smanjenje dažbina, čak, nije simbolično, odnosno umesto dosadašnjih 20 odsto, carina na nove spoljne pneumatske gume za putničke automobile iznosi 12 odsto.

Gume za autobuse i kamione danas mogu da se uvezu uz "carinski trošak" od četiri odsto, umesto do sada važećih deset odsto. Prikolice koje srpski kupci već tradicionalno nabavljaju u Sloveniji, danas se kupuju uz plaćanje carine koja je šest odsto niža nego ona koja je važila u 2009. godini, odnosno četiri odsto.

Značajno smanjenje carinske stope beleži i šminka, ali i preparati za pranje i čišćenje. Tako se na ovu robu umesto doskorašnjih 15 odsto carine danas plaća šest odsto manje, odnosno devet odsto.

Nažalost, većina distributera ove robe kaže da će cene proizvoda koje uvoze zadržati prošlogodišnji nivo, ponajviše zbog toga što na zalihama još uvek imaju robu carinjenu u prethodnoj godini, ali i zbog pada dinara.

”O nižim cenama, možda, može da se govori tek za nekoliko meseci, i to pod uslovom da kurs dinara ostane na sadašnjem nivou”, tvrde distributeri uvozne robe široke potrošnje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: