Nova pravila za stečaj firmi

Novi Zakon o stečaju, skratiće stečajni postupak na manje od 18 meseci i doneti nova pavila za odabir stečajnih upravnika.

Srbija

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 04.01.2010.

10:21

Default images

Parlament je zakon usvojio 11. decembra 2009. trebalo bi da počne da se primenjuje od druge polovine januara 2010. godine.

Zakonom je, pre svega, predvidjeno da se ukine stečajno veće, a značajne novine su i u odobiru stečajnih upravnika i preciznije definisanje njihovih nadležnosti.

Agencija za licenciranje stečajnih upravnika će pored izdavanja i oduzimati licence, izricati opomene i novčane kazne upravnicima koji neprofesionalno rade svoj posao.

U zakonu je uvedena nova mogućnost za pokretanje stečaja u slucaju prezaduženosti, odnosno kada su obaveze dužnika veće od imovine.

Predvidjeno je pokretanje automatskog stečaja za sva preduzeća koja su tri godine neprekidno u blokadi nakon prinudne naplate, a Narodna banka Srbije trebalo bi te podatke da redovno dostavlja Trgovinskom sudu.

Novina u zakonu je i unapred pripremljeni plan reorganizacije, koji se podnosi zajedno sa predlogom za otvaranje stečaja.

Kazne za kršenje zakona su od jedne do pet godina zatvora dok se novčane kreću od 500.000 dinara do 10 miliona dinara.

Ranije iznete procene su da u Srbiji postoji oko 20.000 preduzeća koja su u blokadi duže od 30 dana i ispunjavaju uslove za stečaj prema starom i novom zakonu, a oko 6.500 preduzeća je u stečaju duže od tri godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: