Građane čekaju nova poskupljenja

Dok se privreda malo ne oporavi, u najboljem slučaju tek polovinom godine, građani ne bi trebalo da se nadaju rastu zarada.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 04.01.2010.

10:06

Default images

Istovremeno, već u prvoj polovini godine se očekuju značajna poskupljenja. Prvo će stradati budžeti pušača, pošto već od 1. januara sledi redovno usklađivanje akciza. Očekuje se i poskupljenje struje, ali koliko će i kada poskupeti još nije poznato, iako je bilo najava da će računi već od 1. februara biti uvećani za deset odsto.

Ako vas najava novog zakona o zabrani pušenja na javnim mestima nije motivisala da ostavite cigarete, poskupljenja bi svakako mogla da budu dobar motiv.

Neke vrste cigarete poskupele su za oko deset odsto već krajem decembra, a 1. januara je usledilo i redovno usklađivanje akciza. Ovo poskupljenje ne pogađa sve građane, ali rast cene struje uticaće na sve kućne budžete.

EPS je tražio poskupljenje za deset odsto, ali kako kaže državni sekretar u Ministarstvu energetike Dušan Mrakić, Vlada još nije odlučila koliko će i kada struja poskupeti.

“Planom poslovanja javnog preduzeća Elektroprivreda Srbije predviđeno je poskupljenje cene električne energije. Njihov zahtev za poskupljenje već je podnešen, Agencija je dala saglasnost i sad je u toku usaglašavanje između ministarstava. Kad će biti i u kom iznosu još se ne zna”, kaže on.

Vrlo je moguće da ovo neće biti jedino poskupljenje struje u 2010 godini, smatra Saša Đogović iz Instituta za tržišna istraživanja. Do drugog poskupljenja moglo bi da dođe pred zimsku sezonu 2010. godine, kaže Đogović i upozorava da poskupljenje bilo kog energenta neminovno dovodi do lančanog poskupljenja cena na malo.

Usled svih ovih poskupljenja tokom iduće godine, prognoza NBS da će inflacija u idućoj godini biti šest plus minus dva odsto, biće teško ostvariva, kaže Đogović.

“Sasvim sigurno se može računati sa inflacijom koja bi mogla da bude na gornjem nivou ili iznad tog gornjeg projektovanog nivoa od osam posto. Videćemo kako će se to kretati jer zavisi dosta i od eksternih faktora, a ne samo od unutrašnjih okolnosti”, objašnjava on.

Spoljni faktor nije bio od pomoći kada je reč o najavljenim pojeftinjenjima. Iako je bilo nekih najava da će gas pojeftiniti, od te ideje se odustalo.

Kako je objasnio direktor Srbijasasa Dušan Bajatović zbog skoka dolara nema uslova za pojeftinjenje gasa. Iako je rekao da se i dalje traži način da se cena gasa spusti, šanse za to su male pošto je Srbijagas u gubitku oko 107 miliona evra

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: