Tender za fiksnu obeležio 2009.

U oblasti telekomunikacija 2009. godinu u Srbiji je obeležilo raspisivanje tendera za drugog operatora fiksne telefonije, kaže ministarka Jasna Matić.

Srbija

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 04.01.2010.

10:03

Default images

"To je veliki i vrlo bitan pomak jer smo ostali jedina zemlja sa monopolom koji je po zakonu istekao još juna 2005. godine", izjavila je ministarka za telekomunikacije i informatičko društvo.

Prema njenim rečima, u prvoj polovini godine izdate su i dve licence za fiksnu bežičnu telefoniju (CDMA), tako da dolazi do širenja tehnološke platforme, diversifikacije i sve većeg broja usluga što dovodi do smanjenja cena i povećanja kvaliteta, što i jeste osnovni cilj Ministarstva za telekomunikacije.

Regulisana je i oblast VoIP (voice over Internet protocol) usluga, i sada se zna ko može da pruža usluge telefoniranja preko Interneta i na koji način, dodala je Matić.

"Tokom 2009. godine, započeli smo i liberalizaciju tržišta Interneta koje je jako bitno jer širokopojasni (broadband) pristup Internetu suštinski doprinosi povećanju privrednog rasta", ukazala je Matić.

Svetska banka je tokom jeseni objavila svoju analizu da svakih 10 odsto penetracije širokopojasnog Interneta doprinosi sa 1,38 odsto rastu bruto domaćeg proizvoda u zemljama u razvoju i 1,2 odsto u razvijenim zemljama, rekla je ona i dodala da je to nešto o čemu treba voditi računa jer su sve zemlje, uprkos krizi, stavile akcenat na razvoj ove oblasti.

Matić je istakla da je, posle usvajanja dva pravilnika, došlo do liberalizacije u velikoprodaji Interneta, pale su cene i počelo je šire korišćenje Interenta u Srbiji, a pravi efekat tog procesa očekuje se 2010. godine.

"Ono što je nas donekle omelo jeste kriza i naš sektor je posebno opteretio porez od 10 odsto, ali nadamo se samo privremeno, i očekujemo da će ubrzo biti ukinut", dodala je ministarka.

Veliki pomak u oblasti informacionih tehnologija, prema njenim rečima, jeste i elektronska sednica vlade, koja je donekle povećala nivo entuzijazma u samoj vladi, a uvođenje elektronske uprave sada ima mnogo veću podršku i veće razumevanje svih ministarstava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: