Gubitak Jat-a 14 miliona evra

Jat očekuje gubitak od 14 -15 miliona evra, za 2009., ali je u 2010. godinu ušao sa ciljem da umesto gubitaka ostvari profit.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 04.01.2010.

09:45

Default images

Generalni direktor "Jat ervejza" Srdjan Radovanović ocenio da je proteklu godinu u "Jatu" obeležio početak procesa temeljnog restrukturiranja kompanije, koji je, prema njegovim rečima, već dao vidljive efekte.

"Vladi Srbije dostavili smo Predlog mera za dalje poslovanje 'Jata', koji je zasnovan na povećanju broja putnika, smanjivanju rashoda i rekonstrukciji kompanije. Započeli smo sprovodjenje tih mera, koje će doprineti našim nastojanjima da se nacionalna aviokompanija vrati na poziciju regionalnog lidera u vazdušnom saobraćaju", rekao je Radovanović.

"Kada je reč o finansijskim pokazateljima, za prvih šest meseci imali smo gubitak od 12 miliona evra. Tada smo mislili da ćemo na kraju godine imati gubitak od 20 do 25 miliona evra", rekao generalni direktor "Jat ervejza".

"Sada ipak očekujemo gubitak od 14 do 15 miliona evra, što je upola manje u odnosu na 2008. godinu. To smo postigli zahvaljujući strogoj kontroli troškova i uštedama u drugoj polovini godine", istakao je Radovanović.

Prema njegovim rečima, u 2010. godini "Jat" planira da umesto gubitaka ostvari profit, i u skladu sa tim nastaviće da sprovodi odlučne reformske mere kako bi "što pre počeo da posluje pozitivno, prestao da troši i počeo da puni budžet države".

"U cilju privlačenja putnika posebnu pažnju ćemo pokloniti boljoj organizaciji saobraćaja i redu letanja, poboljšanju kvaliteta usluga i konkurentnoj politici cena", rekao je Radovanović, ističući da je u planu i uvodjenje novih usluga koje će dodatno doprineti tome da se što više putnika, prilikom putovanja, opredeli baš za "Jat".

Karte po povoljnoj ceni, ulaganja u avione

On je podsetio da je "Jat", u okviru promotivne kampanje, putnicima koji nameravaju da iz Beograda lete u zemlje šengenskog sporazuma izmedju 19. decembra i 12. januara ponudio karte po veoma povoljnim cenama i najavio da će takvih akcija svakako biti i tokom 2010. godine.

"Da bismo prevazišli moguću prepreku - ograničenost tržišta beogradskog aerodroma, planiramo izlazak i na druga tržišta - prvenstveno skopskog i banjalučkog aerodroma", naglasio je direktor "Jata".

Radovanović je najavio da će novac od prodaje "Jatove" zgrade u Bulevaru umetnosti i kredit u iznosu od 40 miliona evra biti uloženi u delove koji su neophodni da bi avioni iz "Jatove" flote, koji trenutno stoje u hangaru i koji su van saobraćaja, bili podignuti u vazduh.

Planirano je i obnavljanje flote preusmeravanjem postojećih troškova za zakup aviona u drugi tip aviona ili noviji model, rekao je on.

"Konkretno, u skladu sa istekom ugovora vraćamo zakupljene avione, a u zakup ćemo uzeti nove letelice - tako da bi već na proleće trebalo da stignu dva nova 'Boinga' 737-700 koji će nam omogućiti saobraćaj do Bliskog istoka, odnosno Abu Dabija ili Dubaija bez stajanja u Larnaki, kao što je sada slučaj", rekao je Radovanović.

U narednom periodu planiramo i osnivanje sopstvenog linijskog održavanja, kao i ulazak u neku od najvećih svetskih alijansi avioprevoznika, najavio je direktor "Jata".

Pored toga, u skladu sa merama za smanjivanje rashoda i unapredjivanje poslovanja, u planu je izdvajanje delova kompanije koji ne predstavljaju osnovnu delatnost - Pilotske akademije iz Vršca i Vazduhoplovnog medicinskog centra, naveo je Radovanović.

On je podsetio da je smanjena predstavnička mreža "Jata" u inostranstvu, pa umesto 49, "Jat" sada ima 25 delegiranih predstavnika, a iz poslovnica u ekskluzivnim zonama svetskih metropola, "Jat" se preselio u prostor na aerodromima.

Radovanović je napomenuo i da je Jat - Privredna avijacija", koja je do sada bila posebna organizaciona jedinica "Jata", izdvojena iz sastava kompanije i prešla u vlasništvo države.

On je podsetio i da je tokom 2009. godine sproveden program dobrovoljnog odlaska iz "Jata", u okviru kojeg je, tokom godine, kompaniju napustilo oko 400 radnika.

"Pitanje smanjivanja viška broja zaposlenih, kako je već najavljeno, osim socijalnim programom, biće rešavano i kroz odvajanje delova kompanije koji ne predstavljaju osnovnu delatnost, kao i reorganizaciju pojedinih sektora i direkcija kompanije", rekao je Radovanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: