Ćirić: Privredni rast dva dosto

Prema projekcijama, u 2010. privreda Srbije mogla da ostvari rast od dva odsto, kaže državni sekretar u ministarstvu ekonomije Nebojša Ćirić.

Srbija

Izvor: Tanjug

Nedelja, 03.01.2010.

13:29

Default images

"Prognoze pokazuju da ćemo imati godinu pozitivnog privrednog rasta od 1,5 odsto. To su i projekcije MMF-a, a prema mom ličnom mišljenju taj rast će dostići dva odsto", rekao je Ćirić i ocenio da će ova godina biti lakša nego 2009, ali i da će biti "puna" izazova.

"Trudićemo se da nastavimo trend koji smo uspeli da održimo u privlačenju stranih investicije koje su u 2009. godini bile na nivou od dve milijarde dolara, i da u 2010. godini one budu povećane", naglasio je Ćirić.

Prema njegovim rečima, državni podsticaji za privlačenje stranih investicija biće aktuelni i u 2010. godini.

To se odnosil, pre svega, na izdvajanja od 2.000 do 10.000 evra po otvorenom radnom mestu za investitore u zavisnosti od tipa industrije, a u slučaju velikih investicija koje premašuju 200 miliona evra i zapošljavaju više od 1.000 ljudi država će obezbediti oko 25 odsto vrednosti cele investicije.

Ćirić je ukazao i na pozitivne tendencije, kao što je poboljšanje rejtinga Srbije.

"Interesantno je i da je rejting agencija 'Standard' i 'Pur' popravila kreditni rejting Srbije sa BB minus na BB stabilni u uslovima krize, dok je Grčka koja je članica EU imala dramatičan pad svog kreditnog rejtinga", naveo je Ćirić.

"U svakom slučaju, privlačenje stranih direktnih investicija i stabilnost bankarskog sektora će biti dva oslonca na kojima ćemo bazirati privredni rast u 2010. godini", naglasio je on.

Ćirić, koji je nadležan i za procese privatizacije, istakao je da bi u ovoj godini trebalo da se nastavi sa privatizacijom "Galenike" i podela besplatnih akcija drugih javnih preduzeća, a koja je predvidjena Zakonom o besplanotj podeli akcija.

"Izmenama i dopunama će ta preduzeća morati da se korporatizuju i da iz statusa javnog preduzeća predju u status akcionarskog društva, što će omogućiti transparentnije poslovanje, a gradjanima i zaposlenima podelu besplatnih akcija", rekao je Chiricih.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: