”Godina rešenja radničkih problema”

Predsednik Saveza samostalnih sidnikata Srbije (SSSS) Ljubisav Orbović kaže da je u 2009. država rešila pitanje nepovezanog radnog staža za oko 100.000 radnika.

Srbija

Izvor: Tanjug

Nedelja, 03.01.2010.

12:23

Default images

Vladina radna grupa za prevazilaženje problema u ostvarivanju prava zaposlenih u vreme ekonomske krize, u kojoj su i predstavnici SSSS, uspešno je rešila dobar deo problema zbog kojih su radnici štrajkovali, kao što su pitanja nepovezanog radnog staža, nepostojanja zdravstvenog osiguranja, neisplaćenih zarada i loših privatizacija, rekao je Orbović.

"Za blizu 100.000 ljudi se povezuje radni staž, omogućene su overe zdravstvenih knjižica, isplaćene su mnoge zaostale plate, a i raskinuti su kupoprodajni ugovori u firmama koje nisu mogle da opstanu", istakao je on.

Ta rešenja su obeležila ovu godinu i dale joj odredjeni kvalitet, ocenio je Orbović, izrazivši uverenje da će 2010. godina biti bolja od ove. "Kriza se i dalje nastavlja i proći će još neko vreme dok se vrati kvalitet života iz 2008. godine, mada ni on nije bio posebno zadovoljavajući", podsetio je on.
Govoreći o aktivnostima tog sindikata tokom 2009. godine, Orbović je rekao da je sindikat od početka godine ukazivao vlastima na loše stanje privrede, odnosno na probleme sa kojima se susreću radnici, ali da, nažalost, nije bilo dovoljno razumevanja.

"Zato je došlo do velikog protesta koji smo organizovali 29. aprila, kao i radikalizacije masovnih štrajkova i izliva nezadovoljstva, pre svega zbog nepovezanog radnog staža, neisplaćenih zarada, loših privatizacija", istakao je on.

Epilog takve situacije bilo je iskazivanje nezadovoljstva na vrlo radikalan način, od samopovredjivanja, štrajkova gladju do blokada pruga, rekao je on i dodao da je tom sindikatu "žao što je moralo da toga da dodje, ali da je to stvorilo i odredjene efekte".
Zahvaljujući radu Radne grupe i ministra Ljajića na terenu rešavani su odredjeni problemi u firmama gde je to bilo moguće, naglasio je Orbović navodeći primer prekinutog višemesčnog štrajka u "Niteksu", štrajka gladju u kragujevačkom "Partizanu", kao i štrajk u "Prvom maju" iz Lapova.

Predstavnicima radnika, kako je kazao, najviše smeta ne potpisivanje granskih kolektivnih ugovora i nespremnost poslodavaca da udju u pregovore i da kroz dijalog i kolektvine ugovore definišu odnose izmedju njih i zaposlenih.

Orbović je istakao da će u nastavku evropskih integracija biti unapredjeni odredjeni zakonski akti, pre svega u radnom zakonodavstvo, gde sindikat očekuje izvesne pomake, ali istovremeno ima i rezervu, jer neće sve promene biti pozivitne.

Najavljujući pripremu izmena i dopuna Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, Orbović je istakao da pokazatelji već sada govore da njime neće biti predvidjeno povećanje radničkih prava, već njihovo smanjivanje.

"Ako Srbija ide ka EU moraće da reguliše socijalni dijalog i oko toga nema diskusije. On će morati da profunkcioniše i na tome će biti obavezne da rade sve tri strane - i vlada i poslodavci i sindikati", zaključio je Orbović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: