RTB će biti “u plusu” 2010. godine

Rudarsko-topioničarski basen (RTB) Bor je u 2009. godini proizvedeo 22 odsto više bakra iz sopstvenih sirovina nego godinu dana ranije.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 29.12.2009.

09:03

Default images

RTB Bor je ove godine proizveo 21.000 tona bakra iz domaćih sirovina, 452 kilograma zlata, 2.610 kilograma srebra i 12 kilograma platine.

Direktor ovog preduzeća Blagoja Spasovski rekao je da očekuje još bolje rezultate u narednoj godini jer se planira kupovina nove opreme.

"Ove godine smo doneli značajnu odluku da kupimo mehanizaciju, i očekuje se da do kraja juna budu dovežena dva nova bagera, isto toliko buldozera, deset kamiona, grejder i bušilica. Vrednost opreme je 33 miliona dolara", rekao je Spaskovski.

Prema njegovim rečima, ta oprema će biti iskorišćena za otkrivanje raskrivke u borskom i majdanpečkom rudniku, na nalazištima gde je veći procenat bakra u rudi.

On je naveo i da je u 2009. godini, zahvaljujući novim filterima koje je obezbedilo Ministarstvo za zaštitu životne sredine, smanjeno zagađenje okoline sumpor-dioksidom.

Spaskovski je izrazio očekivanje da će do polovine naredne godine RTB poslovati "u plusu" i da će redovno izmirivati obaveze prema državi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

18 h

Podeli: