Kragujevac postaje srpski Detroit

Čelnici Fijata potpisali su sa vladom Srbije aneks ugovora kojim ta kompanija preuzima većinsko vlasništvo od 67 odsto u kragujevačkoj Zastavi.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 22.12.2009.

16:42

Default images

Ministar ekonomije Mlađan Dinkić kaže da će dati nalog za prenos imovine Zastave u zajedničko preduzeće Fijat automobili Srbija i dodaje da bi za šest dana, 29. decembra, trebalo da bude završen prenos imovine i uplaćen deo osnivačkog uloga Fijata od oko 100 miliona evra.

Dinkić je rekao da je jedna od novina u Aneksu proizvodnja dva potpuno nova modela automobila koji će biti namenjeni izvozu na evropsko i američko trižište. Prema njegovim rečima, ugovoreni kapacitet proizvodnje je 200 hiljada automobila godišnje od čega se, kako je rekao, očekuje oko dve milijarde evra izvoza.

"Kragujevčani će se posle drugog niza godina vratiti na američko tržište sa modelom za koji verujemo da će imati daleko bolju prodaju od juga", rekao je Dinkić i istakao da se investicijama u Kragujevcu neće obezbediti samo nova radna mesta, već i nova tehnologija, bolji uslovi rada i nova poslovna kultura.

"Ima još jedna komponentna koja se ne može meriti novcem - prestiž koji će Srbija dobiti izvozom novog modela automobila u svet. Čuli ste već šta je predsednik Tadić rekao za novi model automobila. On je dobar psiholog. Očekujemo da će to biti jedan od najprodavanijih Fijatovih automobila kada bude lansiran", rekao je Dinkić.



Dinkić je podsetio da je odluka Fijata bila da odmah preuzme hiljadu radnika i to će učiniti 1. februara. Što se preostalih radnika tiče, imamo precizno dogovoren protokol sa sindikatom, dodao je on. "Spremni smo da finansiramo jedan deo radnika, ali ne u onom iznosu koliko dobijaju oni u proizvodnji 'punta', a onima koji budu tehnološki višak, iz administracije, ponudićemo socijalni program od 300 evra po godini staža...", kazao je Dinkić i napomenuo da je Fijatova obaveza da do 2013. godine zaposli najmanje 2.400 radnika medju kojima će biti i novih mladih stručnjaka.

Osvrnuvši se na primedbe da Srbija ulaže previše novca u strane kompanije koje investiraju u našoj zemlji, Dinkić je rekao da je Vlada Srbije spremna da daje iste podsticaje svim kompanijama koje ulože više od 200 miliona evra i zaposle više od hiljadu ljudi. Svaki dinar iz budžeta višestruko se vraća kroz izvoz, kazao je on.
Potpredsednik Fijat grupe Alfredo Altavila je rekao da je predsednik Srbije Boris Tadić odgirao važnu ulogu u ovom poslu. "On (Tadić) nam je dao veliku podršku i ja sam mu zaista zahvalan", rekao je Altavila koji je tu priliku iskoristio da zahvali i, kako je rekao, celoj Vladi Srbije, posebno ministru Dinkiću na saradnji i angažovanju, kao i stručnim timovina koji su radili na realizaciji tog posla.

Altavila je potvrdio da će polovina osnivačkog kapitala "Fijata" od 200 miliona evra biti uplaćena do kraja godine, a preostalih 100 miliona evra tokom 2010. godine. "Sada moramo da se pozabavimo fabrikom, da počnemo proizvodnju", rekao je on. Upitan da li će srpski dobavljači moći da ispune standarde kvaliteta koje zahteva Fijat, Altavila je rekao da postoje tri načina za rešenje tog pitanja.

"S jedne strane neki od proizvođača mogu da ponude zadovoljavajući kvalitet, mogu doći i neke zapadne kompanije koje bi radile i investirale, a mogu se formirati i zajednička preduzeća", ocenio je Altavila.

Iz Kragujevca će izlaziti automobili iz B i C klase

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar ekonomije i Mlađan Dinkić je za B92 negirao da će Fijat u pogonima kragujevačke Zastave proizvoditi automobil "topolino", kako su to preneli pojedini poljski mediji. On je kazao da će Fijat u Kragujevcu proizvoditi dva nova tipa automobila - moderni gradski automobil iz klase B i drugi iz klase C kojoj pripapadaju "škoda oktavija" ili "tojota korola".

Dinkić i Altavila, kao ni Tadić prilikom obilaska Zastave u ponedeljak, nisu želeli da otkrivaju detalje o tipu automobila koji će se, kako je planirano, proizvoditi u Kragujevcu 2011. godine. Oni su potvrdili da je reč o malom porodičnom vozilu, ali da to i ne znači da će ono biti zaistalo malo dodavši da Fijat, u okviru platforme za mala vozila, proizvodi automobile koji spadaju u više automobilskih klasa.

Dinkić je rekao da se radi o "potpuno novom modelu", koji će biti predstavljen 2011. godine na jednom od velikih svetskih salona automobila kao i da će probna serija novog modela automobila sići sa proizvodnih traka u drugoj polovini 2011. godine. Ministar je naveo da će oko 80 odsto komponenti za nove modele biti proizvedeno u srpskim fabrikama, čime će se ostvariti visok nivo, kako je rekao, lokalizacije proizvodnje.
Dinkić objašnjava da će novi modeli uglavnom biti namenjeni izvozu. „Očekujemo da Srbija od prodaje ovih automobila zaradi dve milijarde evra, što je gotovo trećina naših ukupnih prihoda od izvoza“, kaže on i dodaje da će vlada obezbediti povoljne kredite i za kupovinu novih modela, čija će probna serija biti izbačena na jesen 2011. godine.

Predsednik Srbije Boris Tadić je početkom nedelje u Kragujevcu rekao da će Fiat i Srbija potpisivanjem Aneksa ugovora obezbediti "prvu suštinsku investiciju od 100 miliona evra do kraja ove godine", napominjući da će nakon toga u periodičnim tranšama stizati nove investicije do potpune realizacije predviđene strateškim ugovorom.

Tadić je najavio da će se dva nova tipa Fiatovih automobila, koje je ove nedelje video u Torinu, biti proizvođeni u pogonima Zastave, i izuzetno su dobro dizajnirani, fantastično urađeni i predstavljaju "tržišno iznenađenje". Predsednik je nakon obilaska pogona kragujevačke fabrike automobila rekao da se sa predsednikom Grupe Fiat Serđom Markioneom upravo zbog toga dogovorio da ne otkriva o kojim automobilima je reč.

Od posla i do dve milijarde evra godišnje

Kako je najavio ministar ekonomije Mlađan Dinkić, krajem 2011. godine izvoz automobila koji se proizvedu u Kragujevcu dostići će vrednost od oko dve milijarde evra, što je trećina sadašnjeg ukupnog izvoza Srbije. Dinkić kaže za Novosti da parafom na aneks ugovora sa Fiatom neće biti samo ”zapečaćen” posao veka, već će i simbolično biti označen izlazak Srbije iz recesije.

„Pregrmeli smo ekonomski najtežu godinu u poslednjih pola veka. Konačno dolaze bolja vremena. Pozitivni efekti Fiatove investicije u iznosu od 100 miliona evra osetiće se već u prvoj polovini sledeće godine i ubeđen sam da ćemo tada krenuti u privredni rast, a to znači i veće plate i penzije“, kaže Dinkić.

Državni sekretar u Ministarstvu ekonomije Nebojša Ćirić izjavio je da današnje potpisivanje ugovora predstavlja formalni početak saradnje kragujevačke fabrike automobila i Fijata i velike investicije koja bi samo u prvoj fazi trebalo da iznosi više od 700 miliona evra. "Fijat će do kraja godine uplatiti osnivački ulog od 100 miliona evra, a Srbija uneti imovinu Zastave. To je formalni početak onoga što već traje - početak velikih investicija", kazao je Ćirić. Realizacija posla sa Fijatom, koja će potpuno zaživeti u 2011. godini, kada proizvodnja dosegne 200 hiljada vozila, imaće ne samo uticaj na Kragujevac, Šumadiju već i na poslovanje čitave zemlje jer je to projekat od strateškog značaja. Sledeće godine uslediće još jedna uplata Fijata od 100 miliona evra u kešu i 50 miliona evra osnivačkog uloga Srbije.

Nakon toga će početi nabavka nove opreme i rekonstrukcija proizvodnih hala. Kako se navodi, Fiat bi trebalo danas da predstavi dinamiku ulaganja ostatka od 800 miliona evra u auto-industriju Srbije. Potpisivanje aneksa između Fiata i države Srbije doneće našoj zemlji već na početku proizvodnje dva nova Fiatova modela novih 15 hiljada radnih mesta i u narednim godinama oko 250 miliona evra godišnje od izvoza, piše Blic.

Zarada, recimo, po jednom „puntu” koji se danas proizvodi u Kragujevcu je oko 720 evra, što znači da će Srbija, u proizvodnji od 200 hiljada automobila, sa udelom u zajedničkoj fabrici od 30 odsto, imati godišnji profit od 250 miliona evra.

Strateško ulaganje italijanske kompanije u srpsku automobilsku industriju, koje će dostići ukupno 700 miliona evra, prema ocenama stručnjaka, predstavlja najznačajniji iskorak u razvoj privrede Srbije za poslednjih 20 godina.

Najava da će baš iz Kragujevca na svetsko tržište biti lansirana dva potpuno nova modela automobila, sa početnom proizvodnjom od 200 hiljada komada godišnje, za domaću privredu predstavlja prvi realni napredak posle dugogodišnje krize a prihodi sa kojima domaće vlasti računaju kreću se od 700 miliona evra do čak dve milijarde evra.

Stevanović: Mnogi nesvesni važnosti

Gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović kaže da "Kragujevac postaje srpski Detroit i da mnogi u Srbiji još nisu ni svesni šta sve znači i donosi zajednički projekat države i Fijata".

Stevanović je rekao da je reč o projektu koji će doneti, ne samo ogromne prihode, već i promene u čitavoj Srbiji, a naročito u Kragujevcu i u Šumadiji.

"Mnogi nisu ni svesni šta ovo znači. Ovo je nešto što je mnogo veće od onoga najvećeg što smo očekivali i to će i zaista tako i da bude. Ovo je jedan san koji smo svi sanjali da se u Kragujevcu, u Srbiji proizvodi jedan ekstra model automobila za čitavo svetsko tržište, model koji će biti veoma atraktivan", ocenio je Stevanović .

Istakavši da se mnogima u Srbiji taj projekat, možda, činio malo preteranim i pretencioznim, Stevanović je tim, kako je rekao, skepticima poručio da bar sada priznaju da su se prevarili.

Gradonačelnik Kragujevca je rekao da je sada na lokalnoj vlasti da uradi deo posla na Korman polju gde je planirana izgradnja industrijskog parka.

"Vrlo brzo, već u februaru naredne godine, posao u Fijatu imaće 1.500 od 2.500 radnika Zastave, a dobar deo će ostati i da radi na raseljavanju stare opreme i montaži nove", najavio je gradonačelnik podsetivši da će u drugoj polovini naredne godine Fijat u Kragujevcu otvoriti Akademiju kroz koju će proći oko 1500 mladih, nezaposleni ljudi.

"Najmanje tri-četiri puta više ljudi će dobiti posao kod kooperanata koji će graditi fabričke pogone u Korman polju i na drugim lokacijama u gradu", zaključio je Stevanović.

Kovačević: Potpisivanje aneksa dobra vest

Ekonomista Milan Kovačević kaže da je potpisivanje aneksa dobra vest i konačna potvrda da Fiat ne odustaje od posla u Kragujevcu.

"Time se onda završava akcije oko naše Zastave u koju smo ulagali dosta novca, a koja je praktično propala i nije bilo mogućnosti obnoviti je kao fabriku automobila", kaže on.

"S druge strane, ovo što smo do sada radili je bilo u većoj meri u korist Fiata i sad možemo da nas raduje da ćemo ipak u nekom periodu, od možda godinu i po do dve, imati značajan izvoz. Ali ako pri tome ako ne aktiviramo i domaće komponente i delove, u tom izvozu će biti i dosta pojačanog uvoza. Sve zavisi od toga kako će se stvari odvijati", rekao je Kovačević.

Država će, kao manjinski vlasnik, za početak u zajedničko preduzeće uneti imovinu, opremu i zgradu sadašnje Zastave u Kragujevcu a iduće godine, kada se od Fiata očekuje još jedna uplata od 100 miliona evra, Srbija će uplatiti 50 miliona osnivačkog udela.

Kovačević smatra da bi bilo bolje da novac ne ide iz državne kase. "Nije nabolje rešenje što država novcima poreskih obaveznika stvara novi kapital. Bilo bi dobro da država razmišlja kako će to privatizovati, kao i da domaći privatni kapital saušestvuje sa Fiatom u toj fabrici automobila“, rekao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

92 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

23 h

Podeli: