Penzioni sistem mora da se menja

Predlog reforme penzionog sistema neće biti završen do februara iako predstavnici MMF-a to očekuju od nas, kaže Rasim Ljajić

Srbija

Izvor: Beta

Sreda, 16.12.2009.

13:45

Default images

Ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić izjavio je da nije moguće do marta definisati sva otvorena pitanja reforme penzionog sistema u Srbiji, pre svega pitanje indeksacije ili način obračuna penzija.

"Glavno pitanje je koliki udeo će u obračunu penzija ubuduće imati inflacija, a koliko rast zarada", naveo je Ljajić i ukazao da je reforma penzionog sistema veoma zahtevan posao koji podrazumeva jasnu političku i pre svega ekonomsku projekciju.

"Mi treba da imamo jasnu viziju te reforme koju smo obavezni da predočimo Međunarodnom monetarnom fondu, čiji predstavnici u Beograd dolaze u februaru, ali nije realno očekivati da će to tako i biti", rekao je Ljajić.

Ljajić je rekao da je neophodno definisati socijalno opravdan i ekonomski održiv sistem, što u našim uslovima nije nimalo lako postići. Pored toga, dodao je, neophodan je i zavidan stepen političkog konsenzusa unutar vladajuće koalicije, ali i socijalnih partnera, koji su veoma zainteresovani za donošenje tog zakona.

Nema sigurne starosti sa državnom penzijom

Inače, da je reforma penzionog sistema neophodna složili su se i ostali učesnici današnjeg Foruma o životnom osiguranju i dobrovoljnim privatnim penzijama koji je organizovala beogradska Biznis info grupa.

Na Forumu je rečeno da je reforma penzijskog sistema u Srbiji neophodna jer dugoročno državna penzija neće moći da penzionerima omogući sigurnu starost.

Viceguvernerka Narodne banke Srbije Mira Erić Jović rekla je da samo 20 odsto zaposlenih štedi za starost, pa tako od 400.000 zaposlenih sedam odsto ulaže u dobrovoljne penzijske fondove, a 13 odsto izdvaja za životno osiguranje.

Prema njenim rečima NBS, koja je nadležna za kontrolu poslovanja privatnih dobrovoljnih fondova i osiguravajućih društava, pokušava da građane upozna sa prednostima investiranja u dopunsku penziju, ali da je, pored obuke, za masovniju štednju za starost potrebno da se poboljša životni standard, ojača poverenje u finansijski sistem i obezbede poreski podsticaji.

Povećati olakšice članovima dobrovoljnih penzijskih fondova

Državni sekretar u ministarstvu finansija Slobodan Ilić je podsetio da se na uplatu u dobrovoljni penzijski fond do 3.560 dinara ne plaćaju porezi i predložio da dobrovoljni penzijski fondovi i osiguravajuća društva zajednički definišu šta će učiniti da imaju više članova, kao i predloge šta država može da učini da se to postigne.

On je rekao da svega 18,8 odsto sadašnjih penzionera ima puni radni vek, zbog čega će se reformom penzijskog sistema pooštriti uslovi za odlazak u penziju.

S druge strane, direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Svetlana Vukajlović rekla je da bi sadašnji penzioneri imali veće državne penzije, a država bi sa manje novca dotirala Penzijski fond da je bolja naplata doprinosa.

Prema njenim rečima ne bi smelo da se dozvoli da poslodavci isplaćuju zarade a da istovremeno ne uplate i poreze i doprinose.

Vukajlović je istakla da zaposleni koji nameravaju da uplaćuju privatne penzije i životno osiguranje dobro treba da prouče da li će biti na dobitku kad počnu da im se isplaćuju privatne penzije odnosno da imaju u vidu gde se investira njihov novac i koliki su adminstrativni troškovi dobrovoljnih penzijskih fondova i osiguravajućih društava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: