Jelašić: Čemu razgovor o kursu?

Guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić kaže da ne vidi razlog za sastanak sa predstavnicima srpske privrede povodom kretanja kursa dinara.

Srbija

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 14.12.2009.

15:38

Default images

On ističe da kurs ne može biti dogovoran i dodaje da ne vidi „šta bismo novo čuli na tom sastanku osim da nas neko podučava šta znači kurs za preduzeća i njihove bilanse".

Jelašić je istakao da se kurs slobodno formira na Međubankarskom deviznom tržištu na osnovu ponude i tražnje, a centralna banka može samo da preuzme odgovornost da ne bude prevelikih dnevnih fluktuacija. Guverner je naglasio da slabljenje dinara 4. decembra nije bilo najveće u ovoj godini, već čak deveto po veličini, pošto su depresijacije prvih meseci ove godine bile mnogo veće. Kurs je odraz stanja u ekonomiji određene zemlje, tako da ne može biti stabilnog kursa bez stabilne ekonomije, rekao je guverner NBS i dodao da je u zemljama sa plivajućim kursom on jedan od glavnih amortizera u vremenima krize. Jelašić je kazao i da fiksni kurs nije dobra ideja, ocenjujući da se ne može preći na fiksni kurs, a da sve ostalo ostane isto, odnosno, da se ne promene plate i penzije.

"Uvođenje fiksnog kursa u Srbiji nije dobra ideja i grdno se varaju svi koji misle da će sve ostati isto ako se promeni režim deviznog kursa", ocenio je guverner NBS.

"NBS je svesna šta za privredu znače kursne razlike - bilo pozitivne ili negativne, ali se samo na osnovu njih neće promeniti situacija u firmi", kazao je Jelašić i preporučio privrednicima da prave bilanse koji neće biti ugroženi kursnim razlikama, onako kako to čine banke.

Jelašić je potvrdio da NBS "može i hoće" da preuzme odgovornost za sprečavanje prevelikih dnevnih ocijalacija deviznog kursa, navodeći da je dinar u decembru, u danu kadje imao najnižu vrednost, bio slabiji svega 0,23 odsto nego 28. januara ove godine, kad je imao rekorni pad u odnosu na evro.

Promenljivi kurs je, prema njegovim rečima, bio ključni faktor za očuvanje makroekonomske stabilnisti u zemlji zbog čega je Srbija imala manji pad bruto društvenog proizvoda u vreme ekonomske krize nego druge zemlje gde je kurs fiksni.
Sa druge strane, predsednik Privredne komore Srbije Miloš Bugarin kaže da privreda „od NBS ne očekuje da zakuje vrednost deviznog kursa na bilo kom nivou, već smo želeli da sa guvernerom i predstavnicima Vlade razgovaramo o tome da oscilacije dinara ne budu tako velike“.

„Domaća valuta je u poslednjoj nedelji novembra i početkom decembra pala za 2,3 odsto i to je izazvalo veliku zabrinutost privrednika da se ne ponovi scenario s kraja prošle godine kada je i uz veliku intervenciju centralne banke evro ipak, ’divljao’”, kaže on.

Bugarin navodi i da je „ogroman broj firmi zbog toga ubeležio velike gubitke, a ako se to ponovi i ovog decembra, a znamo da je država za sledeću godinu pripremila nastavak subvencionisanja privrede, kako će preduzeća izaći pred banke i zatražiti kredite ako imaju negativne bilanse“.

Dinar se u više navrata tokom ove godine “klizao”, poslednja veća oscilacija bila je deveta po redu od januara. Evro je najviše jačao početkom godine, kada je za manje od mesec dana skočio za oko sedam dinara. Tako je 5. januara vredeo 89,81 dinara, a 28. janaura 96,62 dinara, što je bila i njegova najveća vrednost u ovoj godini.

„Privreda je zbog obaranja dinara izgubila oko 18 milijardi dinara i razumljivo je što su privrednici nezadovoljni. Ali, ako smo se odlučili za plivajući kurs, onda moramo da računamo i na to da on ide i gore i dole“, kaže ekonomista Goran Nikolić iz Instituta za evropske studije.

Pad kursa, po rečima Nikolića, najviše smeta preduzećima koji imaju dugove, a skoro svaka firma se zadužila da bi investirala. Naravno, ovakva situacija ima i drugu stranu medalje. Slab dinar odgovara izvoznicima jer im je izvoz konkuretniji. Fleksibilan kurs služi da bi se prilagođavali promenama. Ako neko od nadležnih kaže da devizni kurs neće prelaziti određeni nivo, automatski podstiče špekulativne akcije sa dinarom.

PKS traži stabilan i predvidiv kurs

„Privreda Srbije ne traži fiksni, već stabilan i predvidiv kurs“, kaže direktor Centra za informisanje Privredne komore Srbije Ivan Jakšić i dodaje da PKS nije zvanično dobila obaveštenje od guvernera Radovana Jelašića da ne želi sastanak ako bi on za temu imao fiksni kurs, već da je to saznala iz medija.

Privrednici i ne traže fiksni kurs, već smatraju da je NBS zakasnila sa reagovanjem i dozvolila veliki pad dinara pri kraju godine, što može da se negativno odrazi na poslovne bilanse preduzeća i žele da se to ubuduće spreči, rekao je on.

"Želimo da ukažemo na štetne posledice visokih oscilacija kursa, upravo iz prošlogodišnjeg iskustva u istom periodu, kada je ceh velike depresijacije dinara platila srpska privreda", ukazao je Jakšić.

Privrednici traže predvidiv privredni ambijent, a od NBS, koja ima sve raspoložive instrumente, očekuju da blagovremeno reaguje u odbrani dinara, u poslednjem slučaju zakasnila je dva dana, rekao je on.

Prema Jakšićevim rečima, dobro je što se kurs trenutno stabilizovao, ali nije dobro da guverner sa predstavnicima privrede razgovara putem medija, već je neophodan kontinuirani dijalog, ne samo na ovu temu, već i o ostalim privrednim aktuelnostima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: