Zakon bolji prema trudnicama i deci

Izmene Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom predložene su da bi se sprečile zloupotrebe u njegovoj primeni, kaže ministarka Diana Dragutinović.

Srbija

Izvor: Beta

Ponedeljak, 14.12.2009.

12:27

Default images

Ministarka finansija Diana Dragutinović kaže da su dopuna Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju i izmene Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom predloženi u cilju izvršenja budžeta za 2010. godinu.

"U periodu od 2005. godine do 2008. godine broj beba je rastao za manje od jedan odsto godišnje. Suprotno tome, izdaci koji su namenjeni majkama rasli su u proseku za 40 odsto godišnje u periodu od 2006. do 2008. godine", rekla je Dragutinović i dodala da veliki broj poslodavaca uvećava zaradu zaposlenoj trudnici u periodu koji je bitan za određivanje te naknade.

Ona je kazala da je predloženo da na tu naknadu zarade utiče prosečna zarada ostvarena u periodu od 12 meseci i da se tako utvrđena neće menjati u periodu ostvarivanja tog prava. To će, kako je dodala, smanjiti mogućnost zloupotreba.

Dragutinović je navela da se izmene tog zakona odnose i na roditeljski i dečiji dodatak i da je precizirano da majka koja po rođenju troje dece rodi još dece može da ostvari dodatak za svako dete posebno.

Predloženim izmenama zakona, kako je navela ministarka finansija, predviđeno je da staratelj ili hranitelj ima pravo da primi dečiji dodatak i za više od četvoro dece. Dragutinović je navela da je do sada staratelj ili hranitelj imao pravo na dečiji dodatak na najviše četvoro dece, bez obzira što je imao više dece.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: