Skupština usvojila Zakon o stečaju

Skupština Srbije usvojila je Zakon o stečaju koji će omogućiti automatsko uvo]enje stečaja za firme čiji su računi preko tri godine u blokadi.

Srbija

Izvor: Beta

Subota, 12.12.2009.

12:04

Default images

Zakon daje i mogućnost da dužnik može da pokrene stečaj zbog prezaduženosti, a novina je i stečaj sa unapred pripremljenim planom reorganizacije.

Prema ranijim navodima predlagača, novina u zakonu trebalo bi da reši i stalni problem povećanja broja preduzeća koja su u blokadi više od 30 dana uvođenjem automatskog mehanizma pokretanja stečaja.

Zakonom se uređuju uslovi i način pokretanja i sprovođenja stečaja nad pravnim licima. Stečaj se sprovodi bankrotstvom ili reorganizacijom. U zakonu je navedeno da je cilj stečaja najpovoljnije kolektivno namirenje stečajnih poverilaca ostvarivanjem najveće moguće vrednosti stečajnog dužnika, odnosno njegove imovine.

Stečajni postupak se otvara kada se utvrdi postojanje najmanje jednog stečajnog razloga. Razlozi za stečaj su trajnija nesposobnost plaćanja, preteća nesposobnost plaćanja, prezaduženost, nepostupanje po usvojenom planu reorganizacije i ako je plan reorganizacije izdejstvovan na prevaran ili nezakonit način.

Trajnija nesposobnost plaćanja postoji ako stečajni dužnik ne može da odgovori svojim novčanim obavezama u roku od 45 dana od dana dospelosti obaveze ili potpuno obustavi sva plaćanja u neprekidnom trajanju od od 30 dana.

Zakonom je utvrđeno da stečajni upravnik vodi poslove i zastupa stečajnog dužnika. Stečajnog upravnika imenuje stečajni sudija rešenjem o otvaranju stečajnog postupka.

Izbor stečajnog upravnika vrši se metodom slučajnog odabira sa liste aktivnih stečajnih upravnika za područje nadležnog suda, koju sudu dostavlja organizacija nadležna za vođenje imenika stečajnih upravnika.

Izuzetno, izbor stečajnog upravnika može se vršiti odabirom sa liste aktivnih stečajnih upravnika za teritoriju Republike Srbije ako delatnost stečajnog dužnika, složenost slučaja ili potreba za specifičnim iskustvom stečajnog upravnika to zahteva.

Utvrđeno je i da Skupštinu poverilaca čine svi stečajni poverioci, nezavisno od toga da li su do dana održavanja skupštine podneli prijavu potraživanja. Skupština poverilaca formira se najkasnije na prvom poverilačkom ročištu.

Kazne za kršenje ovog zakona su od jedne do pet godina zatvora i novčane od 500.000 dinara do deset miliona dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

7 d

Podeli: