Nove investicije iz Grčke u 2010.

Grčki investitori zainteresovani su za ulaganje u sektor turizma, hotelijerstva, i poljoprivredno-prehrambene industrije, kaže ministar Slobodan Milosavljević.

Srbija

Izvor: Tanjug

Subota, 12.12.2009.

12:42

Default images

Srpski ministar trgovine i usluga je izrazio očekivanje da će u idućoj godini biti novih investicija iz te zemlje u Srbiju i dodao da "posebno raduje aktiviranje Helenik plana za rekonstrukciju Balkana od iduće godine, kojim će biti nastavljeni radovi na Koridoru 10, na njegovom južnom kraku".

On je naglasio i da se na taj način realno ulazi u realizaciju dogovora i obećanja da će do 2012. kompletan Koridor 10 kroz teritoriju Srbije biti pušten u promet.

Milosavljević je istakao i da je izuzetno pozitivno primljena informacija o odmrzavanju Prelaznog trgovinskog sporazuma sa EU, kao i sigurnost evropskog puta Srbije, naglašavajući da je sama ta činjenica magnet za investitore.

"Očekujem da će i investitori iz drugih zemalja nastaviti saradnju sa Srbijom i povećavati prisustvo na tržištu Srbije", dodao je Milosavljević i dodao da je „istaknuta i želja za povećanim količinama roba iz Srbije, pre svega iz oblasti agrara, za potrebe tržišta Grčke, i želja da se rastuća, ali još uvek skromna, trgovinska saradnja između dve zemlje, koja je u prošloj godini dostigla oko 490 miliona dolara, u narednoj godini poveća".

Grčki investitori iskazuju i interesovanje za sporazume o slobodnoj trgovini, koje Srbija ima sa Ruskom Federacijom, Belorusijom i Turskom, sa zemljama CEFTA sporazuma, ukazao je Milosavljević, ističući da je to svakako prednost koju Srbija jedinstveno nudi u Evropi.

Milosavljević je podsetio da je Grčka, inače, drugi investitor u Srbiji sa uloženih više od 1,7 milijardi evra u prethodnih osam godina.

Investicije iz Grčke su u periodu od januara do septembra ove godine iznosile oko 54 miliona dolara, a u 2008. godini ukupna robna razmena Srbije i Grčke bila je oko 498,7 miliona dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

7 d

Podeli: