Aerodrom Beograd snizio cenu takse

Beogradski aerodrom će od 15. decembra sniziti takse za bezbednost za 25 odsto na 3,3 evra, kaže zamenik direktora tog javnog preduzeća Velimir Radosavljević.

Srbija

Izvor: Beta, Tanjug

Četvrtak, 10.12.2009.

11:36

Default images

Kako su naveli na aerodromu, od 15. decembra putnici će aerodromsku i bezbednosnu taksu plaćati ukupno 15,3 evra na Terminalu 1, i 19,8 evra na Terminalu 2 koji ima bolju infrastrukturu. Taksa beogradskog aerodroma na Terminalu 1 do sada je bila 16,5 evra, a na Terminalu 2 je iznosila 21 evro.

Zamenik direktora Aerodroma "Nikola Tesla" je kazao da je od uvođenja takse za bezbednost pre 15 meseci u poboljšanje bezbednosti investirano više od 4,5 miliona evra.

Ministar ekonomije Srbije Mlađan Dinkić je kazao da je veoma važno da se privuče što veći broj niskotarifnih kompanija da saobraćaju iz Beograda, imajući u vidu da se 19. decembra ukidaju vize za putovanja građana Srbije u zemlje Evropske unije (EU).

On je rekao i da je cilj da Beograd postane centar za vikend turizam za turiste iz Evrope i dodao da će turističke privreda u Srbiji biti spremna da pomogne u privlačenju niskotarifnih kompanija, kako bi bilo jeftinih karata i za građane Srbije i za turite.

Kako su predstavnici Aerodroma izjavljivali poslednjih nedelja, beogradska vazdušna luka se priprema za prijem znatno većeg broja putnika nakon najava brojnih aviokompanija da uvedu letove iz Beograda ka inostranim destinacijama. Tako iz Beograda već leti rumunski Tarom, a uskoro će sa letovima početi i mađarska kompanija Malev, kao i austrijska niskotarifna kompanija "Flaj Niki".

Velimir Radosavljević, zamenik direktora Aerodroma, je izjavio tim povodom da će aerodrom "Nikola Tesla" naredne godine imati procentualno najveći porast obima saobraćaja u Evropi, pre svega zbog uspostavljanja slobodnog viznog režima za građane Srbije.

U Direktoratu civilnog vazduhoplovstva su, pored toga, saopštili da su uputili pozive na adrese nekoliko najvećih niskobudžetnih aviokompanija koje bi mogle da uspostave letove iz Beograda ka Evropi. Nebojša Starčević, direktor Direktorata, je rekao nedavno da će svaka niskotarifna kompanija koja bude konkurisala za dozvolu za letenje iz Beograda ili Niša istu i dobiti.

Gotova rekonstrukcija na platformi C

Na beogradskom aerodoromu je završena rekonstrukcija i spajanje dve platforme za prijem aviona u koje je uloženo 55 miliona dinara, kazao je Velimir Radosavljević i dodao da će to omogućiti bezbednije kretanje i prebacivanje aviona.

On je kazao i da je povećan kapacitet platforme C sa četiri na šest pozicija (gejtova) za avione, što je značajno za očekivano povećanje saobraćaja. Beogradski aerodrom može istovremeno da primi 15 aviona, od čega devet na platformi A.

Radosavljević je naveo i da su na zahtev niskotarifnih aviokompanija nabavljena dva autobusa za prevoz putnika od aviona do zgrade Aerodroma i najavio da će u narednoj godini biti nabavljena još dva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: