Raste broj nelikvidnih preduzeća

U privredi je veliki problem rast nelikvidnosti preduzeća, jer je broj onih sa blokiranim računom od juna do kraja novembra porastao sa 61.285 na 69.618.

Srbija

Izvor: Tanjug

Sreda, 09.12.2009.

08:46

Default images

Zamenik direktora Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević kaže da je iznos blokade porastao sa 262 milijarde na 319 milijardi dinara.

Na predstavljanju biltena "Makroekonomske analize i trendovi - MAT", Kovačević je rekao da je smanjen nivo depozita i pofitabilnosti, kao i instrumenata obezbedjenja i naglasio da je vreme za preduzimanje akcije protiv rastućeg duga u preduzećima.

Sve upućuje na potrebu restrukturiranja dužnika, ali i samog duga, rekao je on.

Inače, na 25 kompanija u Srbiji otpada 40 odsto ukupnog unutrašnjeg duga privrede, a među njima su najveći Delta, Telekom, trgovinski lanci i uvoznici automobila.

Kovačević je kazao i da je povećan broj problematičnih kredita među preduzećima, (koji ne mogu da se naplate), navodeći da je u junu taj sektor imao 80 odsto ukupnog iznosa takvih dugova u Republici.

Učešće problematičnih kredita dostiglo je krajem trećeg kvartala učešće u ukupnim kreditima od 10,4 odsto, naveo je Kovačević, objasnivši da je glavni uzrok pad proizvodnje i smanivanje bruto dodate vrednosti, zatim smanjivanje obima prometa u maloprodaji, a smanjenje domaće i izvozne tražnje smanjili su prihod preduzeća i likvidnost.

Prema nedavnoj anketi PKS, tek je 20 odsto preduzeća kreditno sposobno. Kod stanovništva nije zabeležen značajniji rast nenaplativih kredita, u ukupnom iznosu tih kredita, stanovništvo učestvuje sa četiri odsto. Kod građana dominiraju krediti za stambenu izgradnju sa učešćem od 34 i gotovinski sa učešćem od 25 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: