Uskoro vetrenjače u južnom Banatu

Predsednik Izvršnog veća Vojvodine Bojan Pajtić kaže da će uskoro u južnom Banatu proraditi vetrenjače, a nešto kasnije i male elektrane na rekama u pokrajini.

Srbija

Izvor: Tanjug

Sreda, 09.12.2009.

00:29

Default images

"Zakonske barijere su uklonjene, Vojvodina je i u toj oblasti dobila više nadležnosti, pa očekujem da će u bliskoj budućnosti alternativni izvori energije u pokrajini biti znatno bolje iskorišćeni", rekao je Pajtić.

Prema njegovim rečima, Vojvodina je bogata alternativnim izvorima energije, koji su decenijama bili zapostavljeni. "Postoji oko 70 izvora termalnih voda, od kojih se svega desetak koriste. Predstoji nam otvaranje malih i srednjih hidrocentrala, a pored vetra želimo da bolje iskoristimo i sunčevu energiju i biomasu", istakao je Pajtić.

On nije mogao da kaže koliko će novca biti uloženo u tu oblast do 2012. godine, dokle važi aktuelni Plan strateškog razvoja energetike u Srbiji, jer se prevashodno radi o privatnim investitorima. "Radi se o desetinama, možda i stotinama miliona evra, jer postoji veliko interesovanje ulagača, pre svega, kada je reč o izgradnji vetrenjača i mini termocentrala", rekao je Pajtić.

Inače, Srbija je nedavno usvojila "feed in" tarife, odnosno podsticajne mere za proizvodnju struje iz obnovljivih izvora energije. Ministar rudarstva i energetike Petar Škundrić je tom prilikom pozvao investitore da počnu da ulažu u obnovljive izvore energije, objasnivši da usvajanje uredbe o merama podsticaja za proizvodnju struje korišćenjem obnovljivih izvora energije predstavlja prvi korak u intenziviranju ulaganja u tu oblast.

Ministar je naveo da će se otkupna cena struje proizvedene u malim hidroelektranama kretati od 7,8 do 9,7 evrocenti po kilovat času, iz postrojenja na biomasu od 11,4 do 13,6 evrocenti, iz postrojenja na biogas od 12 do 16 evrocenti, iz vetroelektrana 9,5 evrocenti, a iz solarnih elektrana 23 evrocenta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: