Akcije NIS-a 6. januara, 2.500 RSD

Šestog januara građani Srbije dobiće po pet akcija NIS-a ukupne nominalne vrednosti 2.500 dinara, najavio je Ministar ekonomije Mlađan Dinkić.

Srbija

Izvor: Politika

Utorak, 08.12.2009.

09:04

Default images

Građani koji su osvarili pravo na besplatne akcije će takođe dobiti i po 1.700 dinara novčane naknade iz Privatizacionog registra. Naknada od po 1.700 dinara moći će da se podigne 6. janura sa računa u Poštanskoj štedionici ili drugih računa koje su građani dostavili prilikom prijavljivanja za akcija.

Prema njegovim rečima, nominalna vrednost akcija NIS je direktna posledica cene po kojoj je država, u direktnoj pogodbi prodala NIS Gaspromnjeftu. "Cena akcije je niska i ja ne želim da preuzmem odgovornost za tu cenu", naglasio je Dinkić.

Besplatne akcije NIS-a, ukupno 4,34 odsto, naveo je, dobiće i 23.160 zaposlenih i bivših zaposlenih u toj kompaniji, koji će u zavisnosti od dužine radnog staža dobiti akcije nominalne vrednosti od 800 do 2.500 evra. Odluka o izlasku NIS-a na berzu zavisiće isključivo od većinskog vlasnika kompanije, ruskog Gaspromnjefta, a do tada građani će moći akcije da prodaju mimo berze zaključenjem ugovora o kupoprodaji. On je ocenio da pitanje prenosa imovine NIS-a sa države na kompaniju nije sporno za iznošenje akcija na berzu navodeći da poslovodstvo to koristi kao izgovor.

"Generalni direktor NIS-a Kiril Kravčenko prvo je rekao da će NIS biti spreman za izlazak na berzu do decembra ove godine, a zatim je kazao da neće biti spremni pre polovine 2010. godine", kazao je Dinkić.

Dinkić je preneo preporuku Vlade Srbije da akcijama velikih javnih preduzeća trguju na Beogradskoj berzi, jer će se tamo postići najviša cena i ocenio da bi gradjanima bilo bolje da sačekaju sa prodajom akcija NIS-a dok se ta kompanija ne transformiše u otvoreno akcionarsko društvo i iznese akcije na Berzu.

Prema rečima Dinkića, država će građanima omogućiti da preko šaltera Pošte daju nalog za prodaju svojih akcija na berzi i da će to biti besplatno, dok će zaposleni i bivši zaposleni sami snositi troškove prodaje akcija ne berzi.

Dinkić je najavio da će do kraja godine biti usvojene izmene i dopune Zakona o podeli besplatnih akcija javnih preduzeća, prema kojima će od naredne godine moći da se besplatno podele akcije onih preduzeća koja još nisu privatizovana. Tako će u 2010. godini biti podeljne akcije Telekoma Srbija, Aerodroma Beograd, a u 2011. Elektroprivrede Srbije.

Mali akcionari mogli bi da dobiju dva mesta u UO NIS-a

Ministar Dinkić je savetovao da je bolja mogućnost da se mali akcionari NIS-a udruže i na osnovu svojih akcija izaberu predstavnike u Upravni odbor te kompanije, kako bi mogli da utiču na poslovanje i ubiraju dividende.



Prema sadašnjoj strukturi, mali akcinari bi mogli da računaju na dva mesta u Upravnom odboru NIS-a, koja bi morali im da ustupe predstavnici države, dodao je Dinkić.

Vlada Srbije je ovlastila Poštansku štedionicu da bude besplatni broker gradjanima za akcije NIS-a, rekao je Dinkić i dodao da će gradjani moći da svoje besplatne akcije prodaju ili registruju i preko drugih banaka.

Sindikat NIS: Od podele akcija bitnija uknjižba imovine

Veljko Žunić, potpredsednik Jedinstvene sindikalne organizacije NIS-a kaže da bi "podela mogla da se realizuje ili preko Nacionalne službe za zapošljavanje ili direktno preko NIS-a", i napominje da će sindikati tražiti da se to ipak uradi preko naftne kompanije.

Međutim, u ovom času mnogo više brine činjenica o prenosu i uknjižbi imovine Naftne industrije Srbije na novog vlasnika „Gaspromnjeft”.

Niko još pouzdano ne zna kada će imovina biti preneta s Republičke direkcije za imovinu na većinskog vlasnika. Akcije praktično ne bi trebalo ni da se nađu u berzanskom prometu bez prethodne uknjižbe, jer bi moglo da se desi da neko ko realno nije vlasnik trguje akcijama.

Žunić ističe da ruski partner insistira da se pitanje prenosa i uknjižbe imovine reši što pre, kako ti vrednosni papiri ne bi dugo stajali samo u rukama zaposlenih i bivših radnika NIS-a, već i da se iznesu na berzu. Zakonom je predviđeno da Skupština akcionara NIS-a u roku od 12 meseci od dana podele akcija donese odluku o tome da NIS i zvanično postane otvoreno akcionarsko društvo.

Dušan Mrakić, državni sekretar u Ministarstvu energetike, potvrđuje da će se radna grupa sastavljena od četiri podgrupe sastati do kraja ove ili početkom naredne nedelje kako bi dogovorilo da se sva ona imovina NIS-a za koju su papiri čisti odmah prebaci s Republičke direkcije za imovinu.

„Dakle, biće razdvojena sporna od imovine za koju nema problema da bude uknjižena kao NIS-ova”, pojašnjava Mrakić.

Privatizacioni registar i Akcijski fond postaju "Objedinjene akcije"

Govoreći o podeli gotovine iz Privatizacinog registra, Dinkić je podsetio da je pravo na besplatnu podelu akcija ostvarilo oko 4,8 miliona stanovnika Srbije koji će podeliti oko osam milijradi dinara iz Privatizacionog registra, što je po oko 1.700 dinara.

Dinkić je najavio da će imovina Akcionarskog fonda i Privatizacionog registra biti objedinjena u posebnoj instituciji pod nazivom "Objedinjene akcije" kojima će ubuduće upravljati Agencija za privatizaciju i u koje će se slivati novac iz budućih privatizacija koje još nisu završene, kao što su javna komunalna preduzeća, JAT, "Galenika" i drugi.

Imovinu institucije predstavlja 78 paketa akcija firmi prodatih na tenderima, vrednih 4,7 milijardi dinara, iz Privatizacionog registra i akcije nominalne vrednosti 24 milijarde dinara iz Akcijskog fonda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

62 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: