Država tuži, Alpina i dalje gradi

Vest da je austrijska građevinska kompanija Alpina dostavila najjeftiniju ponudu za izgradnju obilaznice oko Dimitrovgrada na Koridoru 10 iznenadila je mnoge.

Srbija

Izvor: Politika

Subota, 28.11.2009.

00:34

Default images

Podsetimo, država se sa tom firmom sudi oko raskida ugovora za koncesionu izgradnju autoputa Horgoš–Požega. Tender je, međutim, raspisan prema pravilima Svetske banke, čiji je uslov da nadmetanje bude transparentno i otvoreno za sve, pa u tom slučaju država nema mehanizme da spreči bilo koga da se prijavi. Pa tako ni Alpinu bivšeg koncesionara.

Inače, Srbija je nedavno protiv austrijske firme dobila spor u bečkom sudu i izdejstvovala naplatu garancije od 10 miliona evra. Ali, Austrijanci su i arbitražnom sudu u Parizu podneli zahtev za obeštećenje od 71 milion evra, na ime troškova za pripremne radove i izgubljene dobiti na navedenom projektu.

„Kada je reč o ovim firmama, država može i ima pravo da ograniči njihovo učešće na tenderima za poslove koje sama finansira“, kaže jedan od sagovornika Politike upućen u ovu problematiku. Ali za to, smatra on, nema mnogo spremnosti i odlučnosti.

Istina, letos se proneo glas da su ove dve firme stavljene na crnu listu, što je trebalo da znači da novih poslova za ove kompanije u Srbiji neće biti. Ali, ispostavilo se da nije tako.Da nepoželjnih kompanija nema, potvrđeno je ubrzo potom kada je Alpini poverena obnova magistrale koja spaja Srbiju i Crnu Goru od Kokinog Broda do Nove Varoši.

Ponuda Alpine od 2, 9 milijardi dinara za obilaznicu oko Dimitrovgrada, koja važi za komplikovanu i skupu deonicu, prema mišljenju Politikinog sagovornika je strateška. Ta firma, kaže on, ne računa na zaradu već nastoji da ispolira poljuljani kredibilitet u Srbiji. On nije narušen samo koncesionim ugovorom. Jedan od projekata zbog koga je prozivana jeste most kod Beške zbog nepoštovanja ugovorenih obaveza i rokova.

Takođe, podizvođači koje je angažovala na GTC-ovim objektima u Beogradu, tužili su je zbog neizmirivanja dugova. Upućeni kažu da se u matičnoj zemlji tako ne ponaša, ali da i tamo uživa manji ugled nego Por i Štrabag.

Alpina je do sada u našoj zemlji uložila oko 50 miliona evra, ima tri asfaltne baze kapaciteta milion tona godišnje i tri kamenoloma. Završila je više od 40 projekata vrednih oko 400 miliona evra i zapošljava oko 500 radnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: